Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

 
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

Ενημερώθηκε: 21/01/21 - 12:58

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, του γ.γ. Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.

«Η διαχείριση της συνάθροισης είναι ευθύνη των πολλών όχι μόνο της Αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι ο τρόπος δράσης θα βασίζεται στην ευελιξία, στην αναλογικότητα και στην επιείκεια».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι ««ανάλογα με το μέγεθος της διαδήλωσης θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του πεζοδρομίου, της λεωφορειολωρίδας ή μίας λωρίδας του δρόμου. Ανάλογα με το πλήθος θα είναι και η κατάληψη του χώρου. Βλέπουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι στο 92% των περιπτώσεων υπήρχε συμμόρφωση και τελικά διεξάγονται και οι πορείες και ταυτόχρονα γίνεται η κίνηση στην πόλη».

Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επεισοδίων. Αρχικά θα μπαίνουν φραγμοί (εμπόδια σταθερά ή ανθρώπινο τείχος), στη συνέχεια θα γίνεται απόκρουση των επιθέσεων από διάφορα αντικείμενα ή απώθηση με τη χρήση ασπίδας, στη συνέχεια (εάν συνεχίζονται τα επεισόδια) θα γίνεται χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες) και τέλος χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης όσο και ο κ. Οικονόμου υπογράμμισαν ότι στόχος του σχεδίου είναι να περιφρουρηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά και να διαφυλαχθεί το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί.

Το σχέδιο

Το νέο modus operandi στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες: τη διεύρυνση της ευελιξίας και τη μείωση της έντασης με έμφαση στην επικοινωνία με τους συναθροιζόμενους και τον περιορισμό της κατασταλτικής δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Mάλιστα η Αστυνομία θα προχωρά σε επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου σε χρονικό διάστημα 1-3 ετών έτσι ώστε στον σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνονται πρακτικές από χώρες του εξωτερικού ή επιχειρησιακές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν τη διαχείρηση των συναθροίσεων. Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο στηρίζεται στον νόμο 4793/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, το Π.Δ 73/2020 περί ρύθμισης δημοσίων συναθροίσεων και το Π.Δ 75/2020 που αφορά στην χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε δημόσιους χώρους.

Οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ θα εχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις, τους περιορισμους και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η Αστυνομία στην ειδική πλατφόρμα για τις συναθροίσεις θα ενημερώνει τους διοργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί ενω αστυνομικός ειδικός διαμεσολαβητης θα αναλαμβάνει την επικοινωνια. Οι διοργανωτές δε, υποχρεούνται να γνωστοποιούν την πρόθεση διοργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους οργανωτές ενώ ο αστυνομικός διαμεσολαβητής θα παραμένει στον χώρο και θα παρεμβαίνει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σε συγκεντρώσεις χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας, τον αστυνομικό διαμεσολαβητή συνεπικουρούν τα μέλη της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων). Επίσης ανακοινώθηκε ότι κάθε αστυνομικός θα φέρει έναν ειδικό διακριτό αριθμό, ενώ όπως τόνισε κ. Χρυσοχοίδης, θα υπάρχει διαφάνεια στις διαδηλώσεις καθώς οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες ενώ σε λίγες ημέρες θα εφοδιαστούν με κάμερες σώματος και οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Αξίζει να τονισθεί ότι οι συγκεντρώσεις θα αξιολογούνται ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα (χαμηλή - μεσαία - υψηλή) ενώ θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους δημοσιογράφους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα εξαντλούνται τα όρια της ανοχής, η χρήση νερού και χημικών θα είναι η τελευταία επιλογή ενω παράλληλα θα υπάρχει και το δικαιωμα της πόλης να λειτουργεί κανονικά. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοίδης υπογραμμίζοντας οτι, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων

Αναλυτικά το