Μήνυμα για πιστή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και υλοποίηση του στόχου για το πλεόνασμα, έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας εντός του Ιουλίου. Παράλληλα μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
«Η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Έγινε η εκταμίευση της δόσης δίνοντας οξυγόνο στην οικονομία. Ναι, εμπιστεύομαι την Ελλάδα», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας σε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με το πρόβλημα του Brexit που έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην Ευρώπη και θα είναι κορυφαίο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, είναι "κεφάλαιο"».
Αναφερόμενος στην επίπονη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο ρόλος της Κομισιόν ήταν «κλειδί». «Εγώ και ο Πρόεδρος Γιούνκερ», υπογράμμισε, «δεν αποδεχθήκαμε ποτέ την ιδέα του Grexit, στηρίξαμε την Ελλάδα και συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια θέση».
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε πολλές φορές ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Αθήνα «πρέπει να εφαρμοσστεί». Κανείς δεν θέλει αλλαγές στο πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το 3,5% του προβλεπόμενου πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση του προγράμματος και εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός του 2016 θα υπάρξει ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά.
Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του, απάντησε «στις μεταρρυθμίσεις και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Μάλιστα, μίλησε για «εποικοδομητική συνεργασία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.
Ο επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε την ομάδα των Ελλήνων δημοσιογράφων και για το θέμα του Brexit που προέκυψε από το βρετανικό δημοψήφισμα. Είπε ότι είναι «θλιβερό» μια χώρα όπως η Μ. Βρετανία να είναι διχασμένη-έχω στο μυαλό μου το Λονδίνο και τη Σκοτία ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση να επανενώσουμε την Ευρώπη», να οικοδομήσουμε μια «καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη». Στο ερώτημα με ποιες πολιτικές, απάντησε με πολιτικές win-win, να προστατεύσουμε αυτούς που ένιωσαν χαμένοι από την παγκοσμιοποίηση, με επενδύσεις, με περισσότερη δημοκρατία, με ισχυροποίηση της ευρωζώνης. «Είμαστε προσηλωμένοι στην ακεραιότητα της ευρωζώνης», τόνισε.
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα αίτια του Brexit, απάντησε ότι πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αποστασιοποιημένο, ενδιαφερόταν για τη λιγότερη δυνατή ένωση και κυρίως για την ενιαία αγορά, ότι στην προεκλογική εκστρατεία που έγινε κανείς δεν υπερασπίστηκε σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος γιατί κάποιοι ένιωσαν χαμένοι από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.
Ειδικότερα στην ερώτηση αν η Γαλλία νιώθει πιο μόνη τώρα απέναντι στη Γερμανία, απάντησε ότι η Γαλλία δεν είναι απέναντι αλλά συνεργάζεται με τη Γερμανία, με την οποία θα οικοδομήσουν μαζί τη νέα Ευρώπη.