Μητσοτάκης στον Economist: Το να ακούς τους πολίτες είναι το πιο ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού

 
Μητσοτάκης στον Economist: Το να ακούς τους πολίτες είναι το πιο ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού

Ενημερώθηκε: 02/02/24 - 21:59

Στην πολιτική των κυβερνήσεών του αλλά και στους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται οι λαϊκιστικές πολιτικές αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στον Economist.

Ο Πρωθυπουργός κάνει αρχικά αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας λέγοντας ότι «όπου υπάρχει ένα κενό συχνά υπάρχουν προβλήματα» για να προσθέσει ότι αυτό ποτέ δεν ήταν εμφανέστερο από το 2007, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και η Ελλάδα «αργά αλλά αδυσώπητα βρέθηκε στη δίνη των κενών υποσχέσεων του λαϊκισμού».

«Ο “εναγκαλισμός” της Ελλάδας με μια λαϊκιστική κυβέρνηση ήταν σχετικά σύντομος. Αλλά η ζημιά ήταν βαθιά. Η χώρα που κληρονόμησα όταν εξελέγην Πρωθυπουργός το 2019 θεωρούνταν ευρέως ως ο ασθενής της Ευρώπης» συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση».

Όπως εξηγεί, «το 2023 ανακηρυχθήκαμε “χώρα της χρονιάς” από τον “Economist”. Κατακτήσαμε, επίσης, την κορυφαία θέση στην κατάταξη οικονομιών που κάνει το περιοδικό για δύο διαδοχικά έτη. Στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού το μερίδιο των ψήφων των αριστερών λαϊκιστών κατέρρευσε και το κόμμα μου επανεξελέγη στη διακυβέρνηση για δεύτερη θητεία, με αυξημένο ποσοστό».

Μετά την πανδημία, συνεχίζει ο πρωθυπουργός και «εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, μεταναστευτικών προκλήσεων και υψηλού πληθωρισμού» οι λαϊκιστικές τάσεις ενισχύονται ξανά σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν ζητήματα με βαθιές ρίζες.

Ένα από αυτά είναι τα παράπονα των πολιτών για τα οποία «το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κατεστημένο, του οποίου αποτελώ μέρος, εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να αδυνατεί ή να είναι απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το ρεύμα του λαϊκισμού είναι πραγματικές και εκφράζονται με ειλικρίνεια».

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, «το 2015 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ανόδου του λαϊκισμού» με το «“πλήρες πακέτο” της λαϊκιστικής ιδεολογίας: έναν υβριδικό συνασπισμό των άκρων τόσο της σκληρής αριστεράς όσο και της σκληρής δεξιάς».

Οι υποσχέσεις των λαϊκιστών είναι «μεγαλόστομες, απόλυτα κενές και εντελώς ανέφικτες», εξηγεί στη συνέχεια και προσθέτει ότι «η απάντηση για την καταπολέμηση τέτοιου είδους άκρων έγκειται στην υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών, έχοντας παράλληλα την ετοιμότητα να αμφισβητήσεις ή και να απορρίψεις τα πιστεύω και τις πρότερες αντιλήψεις σου, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Απαραίτητη είναι μια νέα «τριγωνική λογική: υπέρ της ανάπτυξης αλλά δημοσιονομικά υπεύθυνη, ισχυρή στο μεταναστευτικό και διεκδικητική στην ασφάλεια, παράλληλα με μια ισχυρή εξωτερική πολιτική, και κοινωνικά φιλελεύθερη στο εσωτερικό».

Απαριθμεί στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σειρά μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από την κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας (με έμφαση στη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη και την επενδυτική βαθμίδα), της μετανάστευσης, της εξωτερικής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής.

«Ήμουν σαφής ότι, όσο η οικονομία είναι ισχυρή, το δημοσιονομικό πλεόνασμα που δημιουργούμε άνω των στόχων μας θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών», τονίζει.

«Η ηχηρή εκλογική νίκη τον περασμένο Ιούνιο απέδειξε ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί. Ήταν όντως δυνατό να δημιουργήσουμε ένα νέο συνασπισμό ψηφοφόρων της αριστεράς και της δεξιάς ενάντια στο λαϊκισμό», προσθέτει και επισημαίνει σε σχέση με τις εκλογές του 2023 που κέρδισε η ΝΔ: «Σε μια εποχή ευρέως διαδεδομένου κυνισμού, η Ελλάδα έδειξε ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με διαφορετικό τρόπο».

«Για την Ελλάδα, η καταπολέμηση του λαϊκισμού θα συνεχίσει να αφορά τη δημιουργία δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης, και παράλληλα τη σύγκλιση με μια προοδευτική, κεντρώα Ευρώπη», επισημαίνει και τονίζει ότι «για να γίνει αυτό απαιτείται ειλικρίνεια. Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να αναγνωρίζονται. Και απαιτείται η ικανότητα να δείχνεις ότι κάνεις τη διαφορά, όχι απλώς να δίνεις υπερβολικές υποσχέσεις. Αλλά πάνω απ' όλα απαιτεί σαφήνεια», τονίζει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ