Την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα» που συντελέστηκε στη Θεσσαλία, μετά την κακοκαιρία Daniel.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Την ίδια στιγμή με Οδηγίες της όριζε ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας", διακρίνοντας "περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (…) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (…) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους".
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, έτσι ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθυνθούν, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κόφτες -όπως γίνεται συνήθως- στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση υποδομών, την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις δομές υγείας και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».
Κατεπείγουσα ερώτηση ΚΚΕ προς την Κομισιόν
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, «αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους πληγέντες».
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ζητούν «αποζημίωση 100%» στους πληγέντες της Θεσσαλίας για το σύνολο των ζημιών, μέσα από την ταχύτατη κινητοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ, με άμεση άρση όλων των δυσμενών όρων και προϋποθέσεών του «που περικόπτουν τους δικαιούχους και θεωρούν ως ‘μη επιλέξιμες τις ιδιωτικές αποζημιώσεις’, δηλαδή την αποζημίωση των πληγέντων.
Επίσης, ζητούν την «αξιοποίηση κονδυλίων όπως του ‘Ταμείου Ανάκαμψης’ και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατευθυνθούν όχι στην κερδοφορία των ομίλων, όπως αυτά προορίζονται μέχρι σήμερα, αλλά στην ανακούφιση των πληγέντων».