Την πεποίθηση ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ώστε η Τουρκία να κλείσει τον κύκλο της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ, δηλαδή ουσιαστικά (οι συζητήσεις) για μια αποβολή της Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Αυτό όμως εμείς δεν θέλουμε να βγει με μια επιθετικότητα σε θέματα που αφορούν και την Ελλάδα, που είναι τα θέματα τα εθνικά, τα θέματα των νησιών, τα ανοιχτά θέματα με την υφαλοκρηπίδα, τα θέματα με τα χωρικά μας ύδατα-γιατί εμείς είμαστε στην άκρη της Ευρώπης, είμαστε το πρώτο κύμα της αντίδρασης- και βεβαίως το μεταναστευτικό» σημείωσε. Κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, αυτό που προσφέρεται πια στην Τουρκία είναι μια ειδική σχέση με την ΕΕ, στο πρότυπο των προβλεπόμενων στις συνθήκες Λομέ, ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή προϊόντων στην ΕΕ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σχέση ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να είναι ανοιχτή, αφού «η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκία σημαντικός οικονομικός εταίρος για την ΕΕ. Φανταστείτε να αποσταθεροποιηθεί η Τουρκία! Έχουμε ήδη τρεις χώρες που έχουν καταστραφεί στην ευρύτερη περιοχή, το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη στα νότιά μας, φανταστείτε να αποσταθεροποιηθεί και η Τουρκία, μια χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων με πέντε φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, τι επιπτώσεις θα είχε στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την πορεία της γ’ αξιολόγησης, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι «τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που αυξάνει τους φόρους, η μόνη ανάμεσα σε όλες του ΟΟΣΑ, που αύξησε τους φόρους, με ασφαλιστικές εισφορές διπλάσιες, φορολογική κλίμακα πολύ υψηλή, με επιχειρήσεις που φεύγουν και πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ, κι όλα αυτά οδηγούν την οικονομία σε ένα σπιράλ θανάτου. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε ανελαστικότητα είσπραξης φόρων, θα γίνει καθίζηση και εκεί η οικονομία θα μπει σε περιπέτεια και θα έχουμε πιο οδυνηρές λύσεις από αυτές που μπορούμε να έχουμε τώρα με απλές μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κυβερνήσει για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά για την Ελλάδα, αν βέβαια συμφωνήσουμε εθνικά» υποστήριξε.
Σε σχέση με το πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία, ο ίδιος επισήμανε ότι «(χρειάζεται) ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ελεύθερη οικονομία, γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και ΣΔΙΤ, φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεν μπορεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού να λέει "στα τσακίδια" για μια επένδυση και να περνάει μήνυμα για το Ελληνικό. Δεν μπορείς να πηγαίνεις με τον αραμπά της ιδεοληψίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.