Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

 
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Ενημερώθηκε: 26/09/19 - 12:00

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Novartis.

Στην πρότασή τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για «σαφείς ενδείξεις ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει τελέσει τα παρακάτω αδικήματα:

-- Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

-- Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος

-- Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

-- Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Σε πρόσφατη δήλωσή του με αφορμή τις εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα για τα περί μεθοδεύσεων στην υπόθεση Novartis o κ. Παπαγγελόπουλος είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξής του».

«Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα. Με παρανοϊκά μυθεύματα και παράνομες πράξεις προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες που αφορούν όχι μόνο το σκάνδαλο της Novartis, αλλά και τη διερεύνησή του» ανέφερε.

ΕΔΩ την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ

Δείτε

Η πρόταση βασίζεται στις καταθέσεις του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή και του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης τα όσα ενόρκως κατέθεσε η αντιεισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στη φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Novartis, καθώς και στη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου τον Φεβρουάριο του 2018 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους».

Παράλληλα με την πρόταση κατατίθενται αντίγραφα των καταθέσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Τασούλα.

«Από τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (χαρακτηριζόμενος στη διαβιβασθείσα δικογραφία ως «Ρασπούτιν») από την ανάληψη των καθηκόντων, με διαρκείς παρεμβάσεις του επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της δικαιοσύνης κατά την ανακριτική διαδικασία διαφόρων υποθέσεων με σκοπό τη στοχοποίηση και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης», αναφέρεται στην πρόταση των βουλευτών της ΝΔ.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, «αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές». Η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του». Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, να διαπιστωθεί από την επιτροπή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διαδικασίες άσκησης δίωξης και ακολούθως να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να επικρατεί η άποψη μιας σε βάθος έρευνας, με κλήση μαρτύρων, από την επιτροπή.