Υπό την σκιά πια των ραγδαίων εξελίξεων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η κα Καϊλή υμνούσε το Κατάρ αλλά και η συνάντηση που είχε η ευρωβουλευτής με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ. Μια συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε πλέξει το εγκώμιο της εν λόγω αραβικής μοναρχίας την οποία ωστόσο πολλοί άλλοι κατηγορούσαν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με καταγγελίες στην προετοιμασία του Μουντιάλ, χιλιάδες εργαόμεοι έχασαν η ζωή τους. Περίπου 6.500 σύμφωνα με τον Guardian, εργάτες που δούλευαν σε αισχρές συνθήκες για πενιχρούς μισθούς.
«Το Κατάρ πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα»
Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή είχε προσφάτως (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».
Επικαλέστηκε δε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσοι τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».
Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».
Οι αναφορές είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση του κ. Ανδρουλάκη, τις οποίες είχε αποδοκιμάσει. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», είχε δηλώσει.