Η «μεγάλη» εβδομάδα της διαπραγμάτευσης - Κρίνονται τα «προληπτικά» μέτρα

 
Η «μεγάλη» εβδομάδα της διαπραγμάτευσης - Κρίνονται τα «προληπτικά» μέτρα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 02/05/16 - 20:57

Μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα της ορθοδοξίας έρχεται η «μεγάλη» εβδομάδα (σ.σ. άλλη μία) της διαπραγμάτευσης. Εν όψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, το επταήμερο 2-9/05 είναι ιδαίτερα κρίσιμο. Η «απόσταση» μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» που καλείται να λάβει η Αθήνα -τα ζητά επίμονα το ΔΝΤ- , σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Τα επιπλέον «προληπτικά μέτρα» ύψους 3,6 δισ. αποτελούν στην ουσία ένα ακόμα μνημόνιο (το τέταρτο) που θα προστεθούν στα περίπου 5,5 δισ του τρίτου μνημονίου, ανεβάζοντας τον λογαριασμό της «περήφανης» διαπραγμάτευσης στα 9 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές πήγες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή λίστα προληπτικών μέτρων.

Το ίδιο το Eurogroup δεν αναμένεται, πάντως, να είναι το καθοριστικό για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Εξάλλου κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως θα χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση για να κλείσει η αξιολόγηση.

Την Τρίτη αναμένεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών-αναπτυξιακών εκτιμήσεων της Eurostat για το 2016 και το 2017.

Πιθανόν την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα έχει συναντήσεις με Ευκλ. Τσακαλώτο, Β. Σόιμπλε, Μ. Σαπέν και με τους επικεφαλής των θεσμών, για την προετοιμασία του Eurogroup.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη με γνώση των συζητήσεων δεν αποκλείουν μία συμβιβαστική λύση για τα «προληπτικά» μέτρα. Η λύση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την λειτουργία ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών όπως προτείνει η Αθήνα αλλά η κυβέρνηση να πρέπει να προχωρήσει από τώρα σε σαφή προσδιορισμό των δαπανών που θα κόβονται. Χωρίς όμως να χρειαστεί να ποσοτικοποιήσει τις περικοπές και να προσδιορίσει την χρονική σειρά εφαρμογής τους, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, απλώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της αξιολόγησης το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ.

Σε αναμονή για το εφεδρικό πακέτο

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα. Αυτό που θα πρέπει να συμφωνηθεί τη Δευτέρα είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πακέτου, ενώ όπως έχουν καταστήσει σαφές κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίο συμφωνούν στο θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται νομικά ούτε είθισται πολιτικά να υιοθετούνται από εθνικά κοινοβούλια μέτρα υπό αίρεση.

Αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι πως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, αφού σύντομα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και τέλος να δοθεί το πράσινο φως από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

Κερέ: Θα γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την εκτίμησή του ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από τη Γαλλίδα δημοσιογράφο για το θέμα της Ελλάδας, είπε ότι «δεν ανησυχεί» επειδή, όπως υπενθύμισε, «έγινε κάτι τον Ιούλιο του 2015, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πιστεύω ότι αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική απόφαση».

«Απομένει να γίνει συζήτηση για την πορεία του προϋπολογισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Είναι μια περίπλοκη, πολιτική συζήτηση. Πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει γιατί την χρειάζεται η Ελλάδα» κατέληξε ο Κερέ.