«Μαζί θα αποφασίσουμε για μια αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους» ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας κατά τη δευτερολογία του, σε τοποθετήσεις βουλευτών, ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα - την οικονομική με την υψηλή ανεργία και την προσφυγική - και τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 262 εκατ. ευρώ ως βοήθεια και υπάρχουν κι άλλα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, κάθε δυνατή βοήθεια σε προσωπικό και μέσα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας».
«Η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο πειραματισμού αλλά μια μεγάλη χώρα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από τις μεγάλες χώρες, υποστήριξε πως «η Κομισιόν δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Είναι ένας Θεσμός αντικειμενικός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που διαδραματίζει θετικό ρόλο και δεν λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ούτε κάνει διακρίσεις, αφήνοντας ανέγγιχτες τις μεγάλες χώρες και επιτιθέμενος στις μικρές».
Να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εργασιακές σχέσεις ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα. «Αυτή η κατεστραμμένη χώρα και οι δυστυχούντες άνθρωποι αγκάλιασαν και έσωσαν τους πρόσφυγες από το υστέρημά τους, όταν οι άλλοι σήκωναν φράχτες. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε άθλους» ανέφερε και ζήτησε «πρόσθετη και εμπροσθοβαρή» βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μετά την ανάκαμψη του 2014, η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση, όπου και παραμένει, ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η επτάμηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, οδήγησε σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και σε επώδυνες δεσμεύσεις για τη χώρα. «Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής ένα καλό συγκερασμό οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να διαλύσει τη χώρα μας, ανέφερε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και υποστήριξε, ότι «τα μηνύματα του Brexit, των εκλογών στην Αυστρία τη Γαλλία και την Ελλάδα, δείχνουν ότι τελειώνει η Ευρώπη των τοκογλύφων και των τραπεζιτών και έρχεται η Ευρώπη των πατριωτών και των εθνικιστών».
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο κ. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι, «οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων» και χαρακτήρισε «υποκριτικό» το ενδιαφέρον της Ε.Ε., για την πάταξη φοροδιαφυγής.
Για λάθος συνταγή η οποία πρέπει να αλλάξει, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. «Έγιναν τα τελευταία χρόνια τόσες μεταρρυθμίσεις όσες δεν είχαν γίνει εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως κ. Επίτροπε ακούσατε ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν» είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε. «Είναι λάθος συνταγή. Πρέπει να αλλάξει».
Υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι Μίλτος Κύρκος, και υπογράμμισε ότι από 240 δράσεις που είχαν συμφωνηθεί οι 129 δεν έχουν αγγιχτεί και οι 46 ψηφίστηκαν από την Βουλή αλλά δεν εκδόθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Αναφερόμενος στο «τρίτο μνημόνιο», είπε ότι «αντί να προχωρήσει και να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πετάμε χρόνο από παράθυρο και στην ουσία υποθηκεύουμε το μέλλον. Λάθος μνημόνιο, λάθος κυβέρνηση, λάθος Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για «φορολογκή ανισότητα» στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ενώ υποστήριξε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι ήρθε στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Έχουμε επάρκεια γνώσης γνωρίζουμε ποια διαρθρωτικά μέτρα πρέπει να εφαρμόσουμε, τι πρέπει να κάνουμε, τι πήγε λάθος και μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».
«Η Ελλάδα αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης» υπογράμμισε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης. «Είμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας καταστροφικής αποεπενδυσης στη χώρα μας - σε αυτό πρέπει να δώσουμε λύση. Όλες οι δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνεργασθούμε και να καταστρώσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας, και αυτή η κυβέρνηση πρώτη από όλους πρέπει να το συνειδητοποιήσει» κατέληξε ο κ. Κατσαντώνης.
Σχετικά Θέματα:
Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού
Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία