Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για να μην κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ η παρέμβαση θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Η εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια του γεγονότος ότι ως εικονικός ηγέτης του κόμματος ορίστηκε ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Σημειωτέον, μετά την ανάληψη, εικονικά, της αρχηγίας του κόμματος Έλληνες από τον Κανελλόπουλο, ο Ηλίας Κασιδιάρης, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών.
Σύμφωνα με την «Καθημερνή» η προσθήκη στον ισχύοντα νόμο, έρχεται ώστε την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές –η οποία στην παρούσα φάση θα αφορά πρωτίστως το κόμμα Κασιδιάρη– να λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνον πέντε από αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ώστε η απόφαση να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ο συνολικός αριθμός των δικαστών του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα αποφασίσουν για την ανακήρυξη των κομμάτων, σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία που θα κατατεθεί, είναι εννέα μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, έμπειρο δικαστικό.
Ετσι, η κυβερνητική ρύθμιση θα αποτελεί προσθήκη στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ήδη προβλέπει ότι τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές κρίνει «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό των δικαστών που πρόκειται μετάσχουν στον εν λόγω δικαστικό σχηματισμό. Ετσι, σύμφωνα με την «Κ», με την κυβερνητική τροπολογία θα προστεθεί «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση».
Στις αρχές Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από τη Βουλή, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τροπολογία που αποσκοπεί στον αποκλεισμό του κόμματος του καταδικασθέντος για τη Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη. Ωστόσο, η τροπολογία είχε επικριθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, καθώς όπως επισήμαιναν ότι οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς διεύρυνσής της με βάση τη θεωρία των δύο άκρων. Η ρύθμιση καταψηφίστηκε δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Την καταψήφισε επίσης και η Ελληνική Λύση.