Με έναν αιφνιδιασμό η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, πέραν των ευρωεκλογών για τις οποίες είχε εξασφαλίσει συναίνεση από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που φέρονται να επανεξετάζουν τη στάση τους. καταγγέλοντας την κυβέρνηση ότι υπονόμευση τη συναίνεση που είχε επιτευχθεί για την ψήφο των ομογενών στις Ευρωεκλογές.
«Εχουμε την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Ελληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ισχυρή γέφυρα, όπως μας είπαν και οι εκπρόσωποι της ομογένειας στην ακρόαση φορέων, μια ακόμη ισχυρή γέφυρα που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύει την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, την Ελλάδα που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στη μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας, χωρίς εμπόδια και χωρίς περιορισμούς. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, για μια ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό είναι και μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς, τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα», είπε η Νίκη Κεραμέως.
Και στην περίπτωση που η τροπολογία ψηφισθεί από 200 βουλευτές, τότε εφαρμόζεται άμεσα από τις επόμενες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται ένα νέο «εκλογικό σώμα» που θα περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους της ομογένειας.
Και το ερώτημα είναι πώς θα προκύψει η συναίνεση των 200 βουλευτών δεδομένων των πρώτων αντιδράσεων των κομμάτων. Το μόνο κόμμα που έδειξε να μην αντιδρά επί της ουσίας είναι η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ την αναβολή της συζήτησης στην Ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρουν» στην υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι θα είναι δύσκολο για τον Στέφανο Κασσελάκη να αρνηθεί να ψηφίσει την τροπολογία για την επιστολική ψήφο και στις βουλευτικές εκλογές από τη στιγμή που το έχει δεχτεί για τις Ευρωεκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση θα εκτεθεί πολιτικά.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει την τροπολογία αρκεί άλλο ένα κόμμα - όπως για παράδειγμα η Πλεύση Ελευθερίας ή η Νίκη - να την ψηφίσει και να εφαρμοστεί από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ έχει 158 βουλευτές, 36 η ΝΔ, 6 η Πλεύση Ελευθερίας, 10 η Νίκη ενώ υπάρχουν και τρεις ανεξάρτητοι (δύο προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους Σπαρτιάτες)