Οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη όσο εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Αρχικά πήραν πίσω τις που είχαν παραχωρήσει σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, ακολούθησε το διετές πάγωμα στις αυξήσεις των ειδικών μισθολογίων και η επίσπευση της επιβολής του τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% και συγκεκριμένα το θέτει σε ισχύ από 1/1/2017 αντί 1/7/2017 που προέβλεπε αρχικά το επίμαχο άρθρο 55 του πολυνομοσχεδίου.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου με νέα νομοτεχνική βελτίωση επισπεύδεται κατά ενάμιση χρόνο η επιβολή του φόρου στην μπύρα που θα ισχύει από την πρώτη ημέρα του φετινού Ιουνίου, αντί από 1/1/2018 που προβλεπόταν στην αρχική ρύθμιση που προωθούνταν.
Ετσι, ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας θα ισχύει άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018.
Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού έρχεται πιο νωρίς και επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.
Στην επιβολη φόρου στην μπίρα είχαν ήδη αντιδράσει οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, καθώς η επικείμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, ακύρωση των επενδύσεων που έχουν προγραμματίσει και τελικά απώλεια θέσεων εργασίας. Η αύξηση αυτή έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που η μικροζυθοποιία είναι σε ανάπτυξη, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιασθεί και προσεγγίζει πλέον τις 30.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό επισημαίνουν: Μη μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε.
Παράλληλα, με άλλη νομότεχνική βελτίωση ο Ευκλείδης Τσακαλωτος καταργεί πρόσφατα ψηφισθείσα βουλευτική τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον ΦΕΚ φυσικού αερίου οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους
Η επίσπευση των φόρων ίσως δεν είναι άσχετη με τα που ζήτησε ο πρωθυπουργός στη σημερινή σύσκεψη προκειμένου να μην εφαρμοστεί το διετές πάγωμα των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, και να αποφύγει έτσι τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.