Βαρβιτσιώτης: Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας είναι προκλητικοί, παράλογοι και ανιστόρητοι

 
Βαρβιτσιώτης: Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας είναι προκλητικοί, παράλογοι και ανιστόρητοι

Ενημερώθηκε: 19/02/22 - 14:57

"Η Ελλάδα είναι ταγμένη με την πλευρά της ειρήνης, της συνεργασίας, του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, διαθέτει την αποφασιστικότητα, το φρόνημα και τη δύναμη του πυρός να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή", επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «POLITICAL».

Με αφορμή την πρόσφατη αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από πλευράς Τουρκίας, κάνει λόγο για "προκλητικούς, παράλογους και ανιστόρητους ισχυρισμούς" και στέλνει το μήνυμα ότι "τα νησιά μας δεν απειλούν, αντίθετα απειλούνται" και ότι "δεν μπορεί να αποστρατιωτικοποιηθεί κάτι το οποίο απειλείται". Υπενθυμίζει δε πως η αμφισβήτηση της Τουρκίας "συνάντησε την ηχηρή αποδοκιμασία των συμμάχων και εταίρων μας, των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου".

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, "η αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος της χώρας και η διπλωματική μας κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία"

Όσον αφορά το θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τις ροές κατά 90% και να αποσυμφορήσει τα νησιά.

"Ως χώρα, έχουμε βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι του διαλόγου την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πλαισίου κυρώσεων σε όποιον επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρώπη μέσω της εργαλειοποίησης ανθρώπων. Κι αυτό το ισχυρό μήνυμα πρέπει να στείλει η ΕΕ σε όσους επιβουλεύονται την ασφάλεια και τη συνοχή της".

Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις συμβάσεις των Rafale και των Belharra, τονίζει ότι συμπεριφέρεται "ανεξήγητα πολιτικά" και "επικίνδυνα εθνικά" και ότι απέναντι στη συνεχώς αναβαθμιζόμενη τουρκική απειλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να είναι "απών" από την εθνική συστράτευση. "Το εθνικό μέτωπο απαιτεί ενότητα, ομοψυχία και ομοθυμία" σημειώνει.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την ρωσο-ουκρανική κρίση, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα και να προχωρήσει αποφασιστικά προς την επίτευξη της στρατηγικής της αυτονομίας.

"Η Ελλάδα ξέρει ποια είναι η θέση της στο διεθνές σύστημα και έχει κάνει την ουσιαστική επιλογή να συνομιλεί με όλους", αναφέρει. "Είμαστε στρατηγικός σύμμαχος με τις ΗΠΑ, και μάλιστα στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης πλέον σχέσης και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παράλληλα, έχουμε ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία, και αυτό φαίνεται και από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Δένδια - Λαβρόφ στη Μόσχα".

Όπως επισημαίνει, "στις Βρυξέλλες, επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία".

"Πρόκειται για μια κρίση που εκτυλίσσεται στην αυλή της Ευρώπης και αποτελεί αφορμή για να σκεφτούμε ευρύτερα τον ρόλο της Ευρώπης στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. "Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Αυτό θα συμβεί εφόσον προχωρήσει αποφασιστικά προς την επίτευξη της στρατηγικής της αυτονομίας, θέμα το οποίο η Ελλάδα έχει βάλει στο επίκεντρο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Γαλλικής Προεδρίας".

Αναφορικά με την αύξηση στις τιμές ενέργειας, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι" η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και θα συνεχίζει να στηρίζει τους κοινωνικά ευάλωτους και όσους πλήττονται από την ακρίβεια, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας".

Τονίζει ακόμη ότι "σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα, η θέση μας είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει σε δημοσιονομικούς κανόνες που αντιστοιχούσαν σε μια άλλη εποχή και που στις σημερινές συνθήκες θα ήταν μια δημοσιονομική μέγγενη. Διότι σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελλόριζο και τη Ρω, επισημαίνει πως η εκδήλωση εκεί "έστειλε μια σειρά από ηχηρά μηνύματα τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Τουρκία".

"Όσον αφορά την Ευρώπη, στείλαμε το μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες πρέπει ακούσουν τη φωνή των νησιωτών και ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές πολιτικές ενίσχυσης της νησιωτικότητας, ειδικά των ακριτικών νησιών", τονίζει.

"Παράλληλα, στείλαμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, σεβασμού των συνόρων και των αρχών καλής γειτονίας. Νομίζω, ότι έγινε κατανοητό προς όλους ότι εκεί, στην εσχατιά της χώρας, χτυπά δυνατά η καρδιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης", καταλήγει.