Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ από το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που οραματίζονται οι διεκδικητές της ηγεσίας

 
Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ από το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που οραματίζονται οι διεκδικητές της ηγεσίας

Ενημερώθηκε: 29/08/17 - 14:09

Καθώς μία μία ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για το νέο κόμμα της Κεντραριστεράς και διευκρινίζονται οι προθέσεις εγείρονται ενστάσεις και προκύπτουν αντιδράσεις, κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σταύρου Θεοδωράκη

Ποταμιού

Πριν ακόμη κατατεθεί κι επισήμως η υποψηφιότητα του έχει προκαλέσει κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο επικεφαλής του κάνει λόγο για νέα παράταξη (πέρα και πάνω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη), έχοντας διευκρινίσει ότι θα είναι υποψήφιος νέου φορέα, με άλλο όνομα, και όχι υποψήφιος στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από την άλλη, έχει διαμηνύσει στο παρελθόν ότι το σωστό είναι όσα κόμματα και κινήσεις μετάσχουν στον νέο φορέα να αυτοδιαλυθούν.

Αυτό και μόνο έχει προκαλέσει πανικό εντός του ΠΑΣΟΚ, καθώς μία σειρά από στελέχη το σκέφτονται πολύ σοβαρά να «δύσουν τον ήλιο του κινήματος στα χέρια τους», όπως λένε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η έμμεση ανακοίνωση του Ποταμιού ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικεί την ηγεσία ενός νέου φορέα έπεσε σαν κεραυνός στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», σχολίασε τις διεργασίες για την δημιουργία του νέου κεντρώου προοδευτικού φορέα. Στην δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το Ποτάμι ξεκίνησε λέγοντας στους πολίτες μια πικρή αλήθεια. «Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει η «μήτρα» που τους γεννά. Πρέπει να αλλάξουν τα «σπίτια» που ανατρέφονται. Πρέπει να αλλάξει δηλαδή το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ιδρυθεί νέος φορέας τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας: «Μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Εξάλλου έχουμε τονίσει κατηγορηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Μιλάμε για έναν νέο φορέα στον οποίο μπορούν να στοιχηθούν όλες αυτές οι νέες δυνάμεις που αποτελούν τον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Να διαλυθούν τα υφιστάμενα κόμμα ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα τιςς αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του.

Οι δηλώσεις Θεοχαρόπουλου

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και ο μόνος λόγος είναι γιατί θα πρέπει για να γίνει αυτό να έχουν λυθεί προηγουμένως ορισμένα θέματα.

«Θα πρέπει να αποφασισθούν κάποια θέματα, κι αυτά θα πρέπει και η επιτροπή που έχει αναλάβει, να ανακοινώσει τις αποφάσεις της, να δούμε τι πάμε να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε τι εννοεί:

«Το θέμα είναι, εκλογή επικεφαλής για ποιον φορέα; H θέση η δική μου, λοιπόν, και γι' αυτό την αναφέρω ξεκάθαρα είναι για έναν ενιαίο φορέα, για έναν πραγματικά νέο φορέα, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Δημιουργία ενιαίου φορέα, χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, όπως ακούω δεξιά και αριστερά, δεν γίνεται. Να μιλήσουμε με απλά λόγια και κατανοητά. Εκλογή, λοιπόν, επικεφαλής για ενιαίο φορέα ή για πολυκομματικό φορέα;

Aν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτό που σας λέω η μόνη λύση θα ήταν όπως έχω αναφέρει και είναι στο τραπέζι η διπλή κάλπη, δηλαδή να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς, αν θα πάμε σ' έναν πραγματικά νέο φορέα ή σε πολυκομματικό. Αλλιώς αυτά δεν είναι καθόλου θεωρητικά, προβλέπω ότι αν δεν αποσαφηνιστούν τώρα, την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας δεν θα υπάρχουν οι εγγυήσεις της ενότητας, θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις, δεν θα εγγυώνται, λοιπόν, οι υποψήφιοι ότι την επόμενη ημέρα θα είναι στρατιώτες αυτής της παράταξης. Εγώ μιλάω για ένωση όλων σε ένα και όταν ενώνεις και κάνεις ένα νέο ενιαίο φορέα, αυτό σημαίνει υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, άρα δεν μπορούν ταυτοχρόνως να λειτουργούν όλα. Τόσο απλά.

Κάποιοι δεν μιλούν ξεκάθαρα για ενιαίο φορέα. Αν δεν υπάρχει αυτή η αποσαφήνιση αυτές τις ημέρες αυτό που θα συμβαίνει στη συνέχεια είναι και ο καθένας να κρατάει το μαγαζάκι του και να θέλει ενιαίο, αυτό δεν γίνεται. Ομως, αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν διευθετηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έσπευσε να συμπληρώσει πως θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί εξ αρχής η δική του θέση για τη δημιουργία πρωτίστως του ενιαίου φορέα και στη συνέχεια η εκλογή του νέου αρχηγού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε όπως θέλησε να διαμηνύσει, κάτι που κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο θα είχε βοηθήσει τις διαδικασίες.

Κεραυνοί Σκανδαλίδη

Όπως γίνεται αντιληπτό και μόνο η ιδέα ότι θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλα τα ιστορικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης σε άρθρο του επισημαίνει: «Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει ένας ανοιχτός, δημοκρατικός, προεκλογικός αγώνας σε συνθήκες ενότητας, ευθύνης και σοβαρότητας. Προφανώς το κεντρικό θέμα είναι αυτό της ανανέωσης, της αλλαγής, της νέας φυσιογνωμίας, του νέου και σύγχρονου πολιτικού λόγου. Καθετί που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση και συσπείρωση νέων δυνάμεων για τον χώρο, στη διατύπωση των προτάσεων για τη χώρα, στην ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων του συνόλου της παράταξης κι όχι των επιμέρους δυνάμεων, θα δώσει πνοή στο εγχείρημα. Είμαι από αυτούς που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα ως απαύγασμα των αναγκών της νέας εποχής αλλά και της αθεράπευτης κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Όμως, ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του».

Διάψευση συμφωνίας διάλυσης

Ας σημειωθεί ότι χθες ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έσπευσαν να διαψεύσουν την μεταξύ τους συμφωνία διάλυσης των κομμάτων που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ πριν την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα.

Από το Ποτάμι τόνιζαν ότι «η ίδρυση ενός νέου φορέα στο Κέντρο είναι ο μεγάλος στόχος. Το τι θα κάνουν τα κόμματα θα το κρίνουν τα όργανά τους. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μιλάμε για διάλυση γιατί υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πάμε στον νέο φορέα είναι κάτι που κουβεντιάζεται αυτή τη στιγμή».

Επίσης σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι είναι εκτός πραγματικότητας τα όσα αναφέρονται για σχετική συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ενστάσεις και από τον Λυκούδη

Αλλά ακόμη και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, έκρινε πως είναι «παράδοξο» να εκλεγεί επικεφαλής ενός κόμματος «που δεν υπάρχει ακόμη».

«Θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αυτό γνωρίζω από τις συζητήσεις μας» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο ο κ. Λυκούδης.

«Στη διαδικασία, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, με την ελπίδα να ελεγχθούν οι μηχανισμοί.

Ωστόσο, είμαι αντίθετος με τη σειρά των πραγμάτων, δηλαδή να εκλέγεται πρώτα ο επικεφαλής ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη. Είναι παράδοξο» τόνισε ο κ.Λυκούδης.

Post με νόημα από τον Γρηγόρη Ψαριανό

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, σχολίασε με τον δικό του τρόπο, την διαδικασία εκλογή νέου αρχηγού και ίδρυσης νέου φορέα στην κεντροαριστερά:

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι και ο Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της Επιτροπής που θα διασφαλίσει την διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής στην κεντροαριστερά, θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις όρους:

  • Διάλυση των κομμάτων που απαρτίζουν σήμερα την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ίδρυση νέου φορέα
  • Διαφανείς διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού
  • Επέκταση της βάσης των ψηφισάντων