Τσίπρας-Καμμένος έφτιαξαν το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές

 
Τσίπρας-Καμμένος έφτιαξαν το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές

Ενημερώθηκε: 22/09/18 - 16:45

Η χθεσινή συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Πρωθυπουργό στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές αλλά και πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την η πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η αφορμή μπορεί να δόθηκε από την αντιπαράθεση του υπουργού Άμυνας με τον Νίκο Κοτζιά, καθώς ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε τις τελευταίες ημέρες ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ωστόσο η κατάληξη της συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο έφερε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Εκλογές, λοιπόν, τον Μάιο δείχνει η χθεσινή συνάντηση των δυο κυβερνητικών εταίρων, καθώς οι πληροφορίες που διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές λένε ότι τον Μάρτιο θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Από αυτή την πληροφορία, μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι μέχρι και τον Μάρτιο η συμφωνία δεν θα έρθει στην Ελληνική Βουλή και άρα ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κανένα λόγο να απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, ούτε είναι ανάγκη να καταφέρεται εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, δημιουργώντας την εικόνα του απόλυτου μπάχαλου για την κυβέρνηση…

Τι είπε ο Τσίπρας στον Καμμένο

Ο πρωθυπουργός –λένε οι πληροφορίες- είπε στον συνομιλητή του ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τον χρόνο που θα φτάσει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα έχει και την δική του σύμφωνη γνώμη, προβλέποντας ,μάλιστα, ότι η όλη διαδικασία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 4-5 μήνες.

Τον διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα αντιδρά δυναμικά στις προκλήσεις των Σκοπιανών, οι οποίοι εμφανίζονται να τραβάνε τα πράγματα στα άκρα, καθώς έχουν μπει στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα. Εξ’ ου και το άτυπο διάβημα για τις δηλώσεις Ζάεφ και η επανόρθωση ότι η (γεωγραφική) Μακεδονία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, στη χώρα του και στην Βουλγαρία.

Φυσικά ο προγραμματισμός της άνοιξης για όλα τα θέματα (ψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή και αμέσως μετά εκλογές) δεν είναι και ο καλύτερος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι καλό θα ήταν οι κάλπες να στηθούν με μια απόσταση χρόνου από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλιώς, η ατμόσφαιρα θα είναι βεβαρημένη, γεγονός που θα στοιχίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι τον Μάρτιο, πάντως, οι δυο εταίροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, γιατί πάνω από το ονοματολογικό, βρίσκεται η προσπάθεια για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, της ελάφρυνση των χαμηλών-μεσαίων στρωμάτων και της θεσμικής θωράκισης του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.