Με αναφορές στην κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, αλλά και τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια πανηγυρική ομιλία με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο βήμα με την κόκκινη γραβάτα που του δώρισε στις Πρέσπες ο σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ.
«Στοχευμένες ελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού»
«Λύσαμε το πρόβλημα του χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς.(…) Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε ως εδώ, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με εκατομμύρια άνεργους, χωρίς παραγωγικό ιστό. Αναλάβαμε το δύσκολο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας. Αναλάβαμε το καθήκον να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Άλλοτε συγκρουστήκαμε, άλλοτε συμβιβαστήκαμε επώδυνα και φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος μια οδυνηρής για τη χώρα οκταετίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.
«Η Ελλάδα γίνεται μια χώρα κανονική, ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, στηρίζεται στα πόδια της. Αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες, στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς. Μπορούμε πια με τις δικές μας δυνάμεις να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», είπε ο κ. Τσίπρας που διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, αλλά θα «δώσει τέλος στη λιτότητα».
«Έχουμε αποκαταστήσει σε τετοιο βαθμό την απόδοση της οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις σε όσους υπέφεραν πολύ τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να προχωρήσουμε στοχευμένα σε μείωση φόρων το 2019, έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την κοινωνική πρόνοια, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε στη συνέχεια.
«Βιώσιμο το χρέος»
«Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το χρέος, η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα. (…) το χρέος καθίσταται βιώσιμο» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στα μέτρα που συμφωνήθηκαν για τα δάνεια του EFSF τόνισε πως μειώνονται οι υποχρεώσεις της χώρας και ανοίγεται ένας διάδρομος για τους επενδυτές έως το 2033. «Το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε, διασφαλίζει ότι ακόμα και στο αρνητικότερο σενάριο, η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της για τρια χρόνια, χωρίς επιπλέον ρευστό από τις αγορές. Αυτή η συνθήκη μας αποσυμπιέζει και μας επιτρέψει να οργανώσουμε την έξοδο στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 με μέριμνα την καλύτερη διαχείριση του χρέους και όχι για την πιεστική αποπληρωμή τρεχουσών ομολόγων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε πως τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα χρησιμοποιούνται είτε για επενδύσεις, είτε για αποπληρωμή χρέους. «Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της», τόνισε, «αλλά με περισσότερο χώρο για να επουλώσει τις πληγές της. Και τα μέσα άσκησης πολιτικής θα ανήκουν αποκλειστικά στις εκλεγμένες κυβερνήσεις και όχι σε ξένου τεχνοκράτες που θα μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε. Το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα έως το 2010, έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του μετά από οκτώ χρόνια. Θα έχουμε και εμείς το ίδιο καθεστώς παρακολούθησης με τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια. Με τη διαφορά πως θα υπάρχουν τέσσερις αποστολές και θα κάνουν τις αναφορές τους οι θεσμοί. Θα τις συζητάμε τις συστάσεις τους μαζί τους, αλλά δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις εφαρμόζουμε, στο βαθμό που εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας. Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα».
Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε επίσης το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία. «Δεν ξέρω τι ακριβώς σκέφτεται και ζητάει τόσες συζητήσεις μετά από τόσες διαψεύσεις. Του απαντώ πως εάν θέλει μπορούμε να συζητάμε κάθε μέρα για την οικονομία», ανέφερε.
«Έχουμε πολλές μάχες να δώσουμε»
Αναφερόμενος στον κυβερνητικό του εταίρο, , ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεργασίας θα συνεχίσει την πορεία της. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι καταφέραμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι «κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο , γιατί αν η ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».
«Για αυτό Πάνο, να ξέρεις», είπε στον Πάνο Καμμένο, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά». Υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».
«Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη την έδινα με τη στολή εργασίας, χωρίς τη γραβάτα», ανέφερε κλείνοντας καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη γραβάτα και τόνισε ότι «κάθε φορά που πετυχαίνουμε νίκες θα φοράμε τις γραβάτες».
Τέλος, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «τον Σεπτέμβριο του 2019, θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα»