Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχτηκε σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γiούνκερ.
Μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ανδρών ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον κ.Παυλόπουλο να κάνει την ακόλουθη δήλωση:
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ Φίλε,
Σας ευχαριστώ θερμώς για την τιμή που μου περιποιείτε, απευθύνοντάς μου την πρόσκληση επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτή η τιμή δεν αφορά το πρόσωπό μου αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνακόλουθα δε την Ελλάδα. Και είναι τιμή προς μια Χώρα, η οποία μέσα στην τρέχουσα βαθειά κρίση απέδειξε πόσο ειλικρινώς είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους.
I. Τώρα που η θητεία σας – και η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ηγείσθε – οδεύει προς το τέλος της, αποδείχθηκε πόσο επιτυχής και καίρια, θάλεγα μάλιστα κυριολεκτικώς σωτήρια για την πορεία του Ευρωπαϊκού σκάφους, υπήρξε, το 2014, η εκλογή σας ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε όλη την δημόσια διαδρομή σας είχατε προηγουμένως αποδείξει, εμπράκτως, πως είσθε πραγματικός Ευρωπαίος. Η Προεδρία σας δε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον επιβεβαιώνει αυτή την πορεία σας, αλλά σας αναδεικνύει ως κορυφαία προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξια της εμβληματικής υστεροφημίας εκείνων που ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, πάνω στα συντρίμμια και στις στάχτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ακριβώς για να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του και την τραγωδία του.
II. Την αλήθεια αυτή την αποδεικνύει, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια, το γεγονός ότι η υπό την ηγεσία σας Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε επιτυχώς τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, από τότε που η τελευταία δημιουργήθηκε. Και το πράξατε πολλές φορές μόνος, αφού δεν είχατε, δυστυχώς, πάντα την στήριξη Κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηγετών τους, οι οποίοι πρώτοι όφειλαν, σύμφωνα με τον ρόλο που τους ανήκει, να ηγούνται του αγώνα υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
III. Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σας συγχαίρω θερμώς για την συμβολή σας αυτή και σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνικού Λαού για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμες στιγμές και σε ταραγμένους καιρούς. Και εμείς, οι Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι ως το τέλος της θητείας σας – και ιδίως ενόψει των κρίσιμων προσεχών Ευρωεκλογών – θα συνεχίσετε και θα εντείνετε αυτή την υπεράσπιση, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού που ξεπήδησαν σε πολλά Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Και κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση είναι αναγκαίες όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο Κόσμο: Τον ρόλο υπεράσπισης ιδίως των αρχών και των αξιών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Καταλήγοντας, υπενθυμίζω ότι οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όπως επίσης δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν. Με την στάση σας όμως αυτή, εκτός από την διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των Κρατών-μελών της.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς.