Φύλλο και φτερό κάνουν στην Πειραιώς τον νόμο 4369/2016 για τον διορισμό νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία και οργάνων διοίκησης όλων των φορέων του Δημοσίου, με κλειστή τετραετή θητεία.
Όπως εκτιμούν στη Ν.Δ. πρόκειται για την κορυφαία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να «ελέγξει το κράτος» (σ.σ. όπως είχε πει και ο Παύλος Πολάκης τον περασμένο Φεβρουάριο) και να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση.
«Είναι προφανές ότι επιχειρούν να θέσουν σε ομηρία την επόμενη κυβέρνηση αφού οι νέοι γενικοί γραμματείς και τα όργανα διοίκησης των φορέων που θα διοριστούν, στην πραγματικότητα θα είναι κομματικά στελέχη ή φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει στην «Α» πηγή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως παρά τον μανδύα της αποκομματικοποιήσης της δημόσιας διοίκησης με τον οποίον περιβάλλεται ο νόμος, το γεγονός ότι υπεύθυνος για την τελική επιλογή θα είναι ο εκάστοτε υπουργός δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Αρμόδιες πηγές μιλούσαν για «συριζοποίηση» της κορυφής του κρατικού μηχανισμού, ενώ ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα κράτους και δημόσιας διοίκησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μίλησε στην «Καθημερινή» για «έωλη διαδικασία».
Κι αυτό, διότι στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η διαδικασία θα καταλήξει στην τοποθέτηση «ημετέρων» σε ιδιαιτέρως ευαίσθητες θέσεις ευθύνης, όπως αυτές των γενικών γραμματέων –με κλειστή τετραετή θητεία– ο κρίσιμος ρόλος των οποίων στην πολιτικοδιοικητική πυραμίδα είναι γνωστός. Η «φρανκενστάιν» αυτή λογική, σύμφωνα με τη Ν.Δ., έχει ως στόχο τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι όταν θα έχει χάσει τις εκλογές.
Κομματικά τα κριτήρια επιλογής των νέων γ.γ.
Να σημειώσουμε, πως ακόμη και στελέχη της τρόικας έχουν πειστεί ότι τι ο εν λόγω νόμος πραγματικά αποκομματικοποιεί τη δημόσια διοίκηση. Κι αυτό διότι θεωρητικά τοποθετεί στις θέσεις ανθρώπους με προσόντα και κλειστή τετραετή θητεία (με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη τέσσερα χρόνια), εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης. Στην Πειραιώς έλεγαν, πάντως, ότι ενώ η διαδικασία προβλέπει ασυμβίβαστα και πάσης φύσεως κωλύματα, δεν προβλέπει αποκλεισμό από τη διαδικασία στελεχών που είχαν επιλεγεί με στενά κομματικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, και προφανώς προκειμένου να κατευναστούν αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσωπα που δεν θα είναι επιλέξιμα με βάση τη νέα διαδικασία επιλογής, αλλά βρίσκονται ήδη ψηλά στον κρατικό μηχανισμό, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση μεταβατικών διατάξεων Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα επιτρέψει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τη συνύπαρξη υφιστάμενων και νέων γενικών γραμματέων. Η συνύπαρξη δεν είναι αθώα σημειώνουν στην Πειραιώς. Εκτιμούν ότι είναι ο εύσχημος τρόπος για να περάσουν επισήμως στο σύστημα οι υφιστάμενοι αμιγώς «κομματικοί» γενικοί γραμματείς, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντά τους με όσους επιλεγούν με βάση τη νέα διαδικασία.
Πηγή: