Νέες «αιχμές» Κοτζιά για Καμμένο: «Ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι» (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Επίθεση Κοτζιά σε Καμμένο

Ενημερώθηκε: 22/10/18 - 23:27

Ευθείες «βολές» κατά του Πάνου Καμμένου έριξε από το Ηράκλειο, ο Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη ομιλία μετά την παραίτηση του». Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησης του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ευθέως στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι «υπονόμευσε την εξωτερική πολιτική» με την στάση του.

«Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια την δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή. Μόνο σε Σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Το δικό μου στόμα και το στόμα του Πράττω δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι».

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πλέον πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης με κέντρο την Αριστερά «μακρυά από κόμματα τύπου ΚΙΝΑΛ που έχουν συσσωρεύσει όλους τους διεφθαρμένους ανθρώπους, στην κορυφή, όχι στην βάση κι υπάρχουν και έντιμοι στην κορυφή τους, χρειάζεται μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπως δουλεύει το ΠΡΑΤΤΩ».

Εξηγώντας γιατί παραιτήθηκε, είπε: «Προσωπικά είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω, αλλά τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει διαφωνίες; Παραιτείται. Εγώ από μικρό παιδί άκουγα: ουδείς παραιτείται. Τώρα παραιτήθηκα εγώ και είμαι υβριζόμενος. Λένε ότι είναι ύποπτο ότι παραιτήθηκα, ότι οι πολιτικοί δεν παραιτούνται για κάποιον άλλο λόγο θα παραιτείται. Δηλαδή η αθωότητα είναι μεγάλη ενοχή».

Μιλώντας για τη συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε: «Για την ιθαγένειά τους η συμφωνία λέει μακεδονική – πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Το δεύτερο κομμάτι το ξεχνάνε όλοι. Δεν μιλάμε για ταυτότητα εθνότητας μιλάμε για την ιθαγένεια».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονάς μας να είναι κάτω από την επιρροή, την επίδραση και τον έλεγχο τρίτων δυνάμεων όπως είναι η Τουρκία; Θέλουμε, όπως θέλουν κάποιοι – θα μιλήσω όταν θα έρθει η ώρα – διαμελισμό κράτους στα Βαλκάνια και να μοιραστεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Ή θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, σταθερότητα στα σύνορα, ανάπτυξη της επιρροής της χώρας μας σε αυτή την περιοχή για να μπορούμε να συμμαχήσουμε μαζί τους ενάντια στα αποσταθεροποιητικά φαινόμενα, να εμποδίζουμε τον μεγαλοϊδεατισμό τρίτων, να απομακρύνουμε την τουρκική δαγκάνα από τον βορρά και την ανατολή. Το μεγάλο ερώτημα είναι, προτιμούμε αυτούς που ζουν από τα προβλήματα ή αυτούς που θέλουν να τα λύνουν και να προχωράει η χώρα; Θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους; Αυτό με το χέρι στην καρδιά πρέπει κάθε Ελληνας να το αποφασίσει. Όμως ποια λύση; Μία λύση σωστή όχι όποια όποια. Αλλά η λύση δεν συμβαδίζει με τη δύναμη της αδράνειας. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σας και να λέτε μην ρίξετε υλικό που σβήνει τη φωτιά γιατί μπορεί να μην τη σβήσει με μιας παντού. «Η FYROM διεθνώς δεν λέγεται FYROM αλλά ‘Μακεδονία’ και αν δείτε τις εφημερίδες ακόμα και μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου λένε ότι μετονομάζεται η ‘Μακεδονία’ σε Βόρεια Μακεδονία. Παίρνουμε πίσω το όνομα» τόνισε .

Και σημείωσε: «Η αντιπαλότητα απέναντι στη συμφωνία αναφέρεται σε δύο ζητήματα. Πρώτον η γλώσσα. Από τον 19ο αιώνα τους αναγνωρίζουμε μακεδονική γλώσσα. Πότε επίσημα οι υπουργοί αναφέρθηκαν σε αυτή τη γλώσσα; Ο Αβέρωφ. Που ήταν ο Αβέρωφ, ανήκε στην αριστερά; Και ποιος επέτρεψε αυτή η ονομασία να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ; Το 1987 η κυβέρνηση Καραμανλή. Εμείς βάλαμε μία παράγραφο η οποία λέει ότι η γλώσσα που επικαλείται η άλλη πλευρά δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, με την αρχαία ελληνική. Είναι σλαβική».

Στην ομιλία του ο κ.Κοτζιάς ανέλυσε επίσης, την πολιτική επί των ημερών του στα ελληνοτουρκικά, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και για την κρίση στις σχέσεις της Αθήνας με την Μόσχα.

Δείτε το βίντεο: