Νέα κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας και αυτή τη φορά φαίνεται πως το χάσμα δύσκολα θα γεφυρωθεί μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου. Οι σχέσεις πλέον δε θα είναι ίδιες, κι αυτά γιατί στην Ιεραρχία κυριαρχεί η άποψη πως πλέον έχουν μαζευτεί πολλά εις βάρος της Εκκλησίας: σύμφωνο συμβίωσης, αλλαγές στα θρησκευτικά, αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τώρα η ταυτότητα φύλου.
Μπορεί το προηγούμενο μεγάλο θέμα το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, τον Νοέμβριο του 2016 να ξεπεράστηκε με την απομπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, στην παρούσα φάση δε φαίνεται να υπάρχει σημείο συνάντησης.
Η αρχικώς ψύχραιμη και συναινετική στάση της Εκκλησίας στην κυβερνητική πρωτοβουλία μεταβλήθηκε, καθώς το νομοσχέδιο οδεύει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, και είναι εμφανές ότι μία ακόμη φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγνοεί τις θέσεις της Ιεραρχίας.
Ετσι, οι ιεράρχες, χθες στην πλήρη σύνθεση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που εστιάζουν και προβάλλουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας», αναφέρουν και μιλούν για «για τορπιλισμό του ιερού θεσμού της οικογένειας».
Οι ιεράρχες καταλογίζουν στην κυβέρνηση, και δη στον βασικό κυβερνητικό εταίρο, ότι ασχολείται με τις ιδεοληψίες του αντί να ενδιαφερθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού και, ευνόητα, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εκκλησιαστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μία ακόμη φορά να ικανοποιήσει το πολιτικό του ακροατήριο με μία πρωτοβουλία που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Εκκλησίας, την ίδια στιγμή που ο αρχιεπίσκοπος επιλέγει να μην πυροδοτεί συγκρούσεις.
η σκληρή στάση από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους
Ενδεικτική της οργής είναι η , που έχει ήδη θεωρήσει τον κ. Τσίπρα «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και στο μεταξύ έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι «εάν δεν αντιδράσουμε θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας από τους τάφους» και εκφράζοντας απορία για το ποιος ορθόδοξος βουλευτής θα το ψηφίσει!
Και έτσι τίθεται το ερώτημα αν πλέον οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα μπορούν να σταθούν δίπλα στους ιεράρχες ή αν θα είναι ευπρόσδεκτοι στις εκκλησίες.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους διαμηνύοντας ωστόσο ότι «οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές. Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».
Φίλης: Δεν σέβομαι φαινόμενα τζιχαντιστικής αντιμετώπισης
Παρέμβαση στην αντιπαράθεση έκανε, μιλώντας στο κανάλι «Ε», ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης: «Σέβομαι την Εκκλησία, αλλά δεν σέβομαι τα φαινόμενα μιας τζιχαντιστικής αντιμετώπισης. Και τέτοια υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κόψουν κεφάλια, αλλά έχουμε διχαστικό και εμφύλιο λόγο. Λόγο εμφυλίου μίσους. Αυτό, λοιπόν, δεν το σέβομαι. Σέβομαι, όμως, την Εκκλησία ως θεσμό».