Στην τελική ευθεία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μπαίνουν Ελλάδα και ΠΓΔΜ με την είσοδο του νέου χρόνου και ορίζοντα τον Μάρτιο.
Ζόραν Ζάεφ μετά από αρκετούς και αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς
«παγκόσμια Μακεδονία» η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στο ΝΑΤΟ
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες, ο, μάλλον να έχει εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Ο πρωθυπυοργός των Σκοπίων μάλιστα, σήμερα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του έκανε λόγο για και κάλεσε τους συμπολίτες του να στηρίξουν τη συμφωνία.
«Υπάρχουν απολύτως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η Συμφωνία»
, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η πλειοψηφία έχει βρεθεί από το 2017!!! «Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν την συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία», δηλώνει στο «Έθνος» ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι οι βουλευτές «δεν θα διακινδυνεύσουν το διασυρμό της πολιτικής τους αξιοπρέπειας» καταψηφίζοντας τη Συμφωνία.
Το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Γενάρη. Πρόσφατα, κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα στην Ελληνική Βουλή. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ελλάδας ακόμα και εντός του Γενάρη και όχι το Μάρτη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
«Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Γενάρη και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στο «Κontra». Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως το Μάρτη, απάντησε ότι «δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη Συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας». Πάντως, δήλωσε πως κατά την εκτίμηση του «αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει σε δεύτερο χρόνο, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αρχικά στη Συμφωνία προβλεπόταν ταυτόχρονη κύρωση των δύο κειμένων, αλλά η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών του ΝΑΤΟ, θα καταθέσει το πρωτόκολλο σε χρονική στιγμή που θα επιλέξει, ανάλογα και με τον εκλογικό της σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.