Κοτζιάς για Καμμένο: «Αν τα παίρνει πίσω για τον Σόρος... χαρά μου»

 
Κοτζιάς για Καμμένο: «Αν τα παίρνει πίσω για τον Σόρος, χαρά μου»

Ενημερώθηκε: 07/11/18 - 23:26

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε σήμερα Τετάρτη (7/11) στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση του κινήματος «ΠΡΑΤΤΩ»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο χώρο της εκδήλωσης ότι «ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ουδέποτε υπήρξε χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σόρος», ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Τον κ. Καμμένο ρωτήστε, αν τα παίρνει πίσω χαρά μου».

«Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα, το δίκιο και τη δημοκρατία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του «ΠΡΑΤΤΩ», Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση του «Πράττω», με θέμα: «Ελλάδα - Θράκη... Δημοκρατία. Σημασία της πολιτικής».

«Όταν υπηρετείς το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον μπορεί να έχεις, ή να κάνεις και εχθρούς. Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα το δίκιο και τη δημοκρατία. Ας μας έχουν, οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την πατρίδα και το δίκαιο, εχθρούς. Γιατί εμείς είμαστε πατριώτες της δημοκρατικής παράταξης και της αριστεράς» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση εξωτερικών συμμαχιών με μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, που, όπως είπε, «οι καρποί τους θα φανούν τώρα», καθώς και τις προσπάθειες διεθνούς αναβάθμισης της χώρας, αλλά και την επίλυση επιμέρους προβλημάτων, όπως το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διαφορετική αντίληψη για τη χώρα αυτή, από άλλες χώρες με βλέψεις απέναντι της.

«Είμαστε οι μόνοι, που μπορούμε να αναπτύξουμε με τέτοιο τρόπο τη σχέση μας, που να ωφελεί και τη Μακεδονία μας και τους κατοίκους της γείτονος. Και τι άλλο; Αφήσαμε απ' έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων, που, στρατηγικά και γεωστρατηγικά, δε συμφέρουν τη χώρα. Και τι άλλο; Βάλαμε τέρμα στον αλυτρωτισμό. Για πρώτη φορά, η ίδια η χώρα αυτή των Σκοπίων ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο - το γράφει μέσα η συμφωνία- καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνισμό, ότι δε διεκδικεί πια τη συνέχεια του» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

«Αυτό που πέτυχε η Συμφωνία μας είναι να διευκρινιστεί, ότι αυτός ο λαός εκεί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα, με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ότι είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους, που την έχει αποδεχθεί δυστυχώς η Ελλάδα από το 1977, είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική».

«Ταυτόχρονα, τείναμε και τείνουμε χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό, αλλά όχι ως δείγμα αδυναμίας, αλλά ως δείγμα ισχύος και ευθύνης. Θέλουμε μια ενεργητική δημοκρατική, εξωτερική πολιτική, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στον κόσμο» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

Για το Κυπριακό είπε ότι αναδείχθηκε ότι η βασική παράμετρος του, ως πρόβλημα «κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου» και ότι «για πρώτη φορά», πέρσι, αναδείχθηκε στις διαπραγματεύσεις ότι «το πρώτο ζήτημα που πρέπει και έπρεπε να τεθεί είναι το θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας του νησιού».

Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που προωθήθηκαν στις σχέσεις με την Αλβανία, όπως η συμφωνία για την εκσκαφή και την κανονική ταφή των ηρώων του ελληνοιταλικού πολέμου, για την οποία δήλωσε υπερήφανος.

«Για πρώτη φορά βάλαμε δημόσια στο διεθνές σύστημα, απλώς ειπώθηκε και στην Ελλάδα, το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε : «Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι άλλο πράγμα από την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ, όταν την επεκτείνεις μέχρι τα διακόσια μίλια, έχεις δικαιώματα. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι κυριαρχία. Είναι έδαφος, θαλάσσιο, της ελληνικής επικράτειας». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην προετοιμασία και την επιστημονική τεκμηρίωση που έγινε για αυτό το θέμα την τελευταία διετία.

«Λύσαμε προβλήματα, αναβαθμίσαμε τη χώρα, την κάναμε μεγάλο παίχτη στην περιοχή, ισχυρό παίκτη στην Ευρώπη, σεβαστό παίκτη στην Ευρώπη» είπε ο πρώην ΥΠΕΞ και συνέχισε:

«Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να ξαναδούμε και να ξανατοποθετήσουμε τον πολιτικό χάρτη. Για μια ζωντανή, αντιδεξιά, τολμηρή, δημοκρατική παράταξη. Μια δημοκρατική, αριστερή συμμαχία, που αποτελείται από κινήματα, κινήσεις προσωπικότητες αλλά και κόμματα και θα επεκτείνεται από την κεντροαριστερά μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ενίσχυση εκείνες οι δυνάμεις που προσβλέπουν στην ανασύσταση και όχι στην επιστροφή σε πρόσωπα του παρελθόντος, της δημοκρατικής αυτής μεγάλης συμμαχίας. Που να εκφράζει τα συμφέροντα των πιο σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας».

«Σε μια τέτοια κατεύθυνση λειτουργεί το «Πράττω». Νοιώθουμε τον εαυτό μας αριστερό και κομμάτι της δημοκρατικής παράταξης. Είμαστε ένα κομμάτι, οργανωμένο με συμμαχίες, με το ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση αρχών, με πρωτοβουλίες, με πατριωτισμό, με νέες ιδέες και καλούμε όλους, όπου κι αν βρίσκονται να συνδεθούν με τις οργανώσεις μας, να αυτοργανωθούν» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Για τις συνταγματικές αλλαγές, ο κ, Κοτζιάς τόνισε ότι υποστηρίζει «την πλειοψηφία των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση», εκφράζοντας ωστόσο διαφωνία για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και πρότεινε τη δημιουργία ενός εκλεκτορικού σώματος (60% βουλευτές, 30% αυτοδιοικητικοί, 10% κληρωτοί), που μπορεί να επιλύσει και θεσμικά προβλήματα, που σχετίζονται με την εκλογή.

«Και τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Θα στεναχωρήσω ίσως μερικούς, αλλά πρέπει να το πω. Θα πρέπει επιτέλους οι μυστικές υπηρεσίες να τεθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα πρέπει να μην υπάρχει κανείς ανεξέλεγκτος από αυτό» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, αναφέροντας την υπαγωγή των σχετικών δαπανών του ΥΠΕΞ, στη δική του θητεία, σε κοινοβουλευτική έγκριση και συνέχισε: «Και το ίδιο πιστεύω, ότι πρέπει να γίνει και για όλα τα άλλα».

«Η χώρα έχει ανάγκη ηθικής στην πολιτική, η χώρα έχει ανάγκη δημοκρατίας στην πολιτική, έχει ανάγκη να κάνει μια εξωτερική πολιτική που να την αναβαθμίζει διεθνώς και να τη διευκολύνει στο εσωτερικό της» πρόσθεσε ο πρόεδρος του «Πράττω».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που οφείλει να προασπίζεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα όσων είναι θρησκευτική μειονότητα», αλλά να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα επιμέρους ομάδων εντός αυτής, «όπως είναι οι Ρομά και οι Πομάκοι».

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε, τέλος, για την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της Θράκης, μέσω φορολογικών και άλλων οικονομικών κινήτρων, αναφέροντας τα γεωστρατηγικά, συγκριτικά αναπτυξιακά της πλεονεκτήματα, τα ενεργειακά σχέδια και τους κόμβους, το παραγωγικό δυναμικό της και υπογράμμισε επίσης ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πρέπει να ισχυροποιηθεί και να αποκτήσει και ένα τμήμα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, ώστε να γίνει ισχυρό κέντρο εκπαίδευσης όλης της ΝΑ Ευρώπης.