«Καταστροφή» αποκαλεί το νόμο Κατρούγκαλου ο νομικός κόσμος που είχε «σύρραξη» σήμερα στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του καθώς όπως υποστηρίζουν «ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος».
Μέσα σε μια γεμάτη ασφυκτικά αίθουσα, αλλά και με τον κόσμο μαζεμένο έξω από το δικαστικό μέγαρο, 32 δικηγόροι τοποθετήθηκαν εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, τους γιατρούς, την ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχους απόστρατους, πρώην εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και άλλους.
Οι προσφυγές αφορούν τόσο στο νέο ασφαλιστικό νόμο όσο και στις νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που εργάζονται με μπλοκάκι.
Ολοι ζήτησαν την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου, ως αντίθετου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Πολιτικά και Οικονομικά δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος.
Επιπλέον επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες και ζήτησαν την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργού Εργασίας για τον υπολογισμό της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/17.
Τι υποστήριξε το Δημόσιο
Το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα.
Σε άλλο σημείο οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.
Επίσης, υποστήριξε το Δημόσιο ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, αλλά και οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 346 ευρώ.
«Σφαγή» στις συντάξεις
Ως γνωστόν οι συνταξιούχοι -εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου- θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: