Ποιος είναι ο άνθρωπος που με την κατάθεσή του “δείχνει” τον πρώην ΥΕΘΑ Γιάννο Παπαντωνίου και όπως λένε οι πληροφορίες όχι μόνο, για το σκάνδαλο του C4I; Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών επί εποχής Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και για λίγο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, Βαγγέλης Βασιλάκος είναι αυτός που με μια κατάθεσή του ανοίγει νέο κεφάλαιο στις έρευνες των σκανδάλων στο χώρο των εξοπλισμών.
Ο ήταν ένας άνθρωπος που άφησε εποχή με τον δικό του τρόπο στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Αν για κάτι θα μπορούσε να κατηγορηθεί αυτό ήταν η εκ των προτέρων καχυποψία που έδειχνε για οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια για οποιονδήποτε επιχειρηματία, αντιπρόσωπο ή οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόταν με όλα αυτά. Η καχυποψία βεβαίως σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ήταν δικαιολογημένη και τελικά δικαιώθηκε και από την ίδια τη δικαιοσύνη. Ωστόσο είναι γεγονός ότι “μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά” την περίοδο Βασιλάκου και αυτό προκάλεσε προβλήματα σε προγράμματα που είχαν να κάνουν με τη συντήρηση οπλικών συστημάτων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. απέκτησε πολλούς και φανατικούς εχθρούς στον χώρο των εξοπλισμών.
Κατά την σύντομη ομιλία αποχώρησής του από τη ΓΔΑΕ ,το 2010, ο κ.Βασιλάκος είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε απειλές:
«Εγώ μπορώ να πω ονόματα. ‘Εχει καμιά σημασία να αναβιβάσω τον οποιονδήποτε παρασιτούντα ή αλιτήριο στο επίπεδο του υπουργείου; Καμία απολύτως κατά τη γνώμη μου» είπε και συνέχισε: «”Εντάξει, θα τα πάρεις και εσύ”, έλεγαν κάποιοι· Δεν τα πήρα. Είναι φιλοσοφία ζωής, είναι στάση ζωής. Λοιδορήθηκα με αισχρό τρόπο. Δέχθηκα απειλές. Υπέκυψα; Οχι. Και διαβεβαιώνω όλους αυτούς τους αλιτήριους και παρασιτούντες που είπα πριν, ότι δεν θα υποκύψω και στο μέλλον».
Γι΄ αυτές του τις δηλώσεις ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Ιωάννης Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.
ο κ.Βασιλάκος δεν έβαλε το χέρι στο μέλι.
Το βέβαιο είναι ότι Στους Αγίους Αναργύρους έμενε πριν γίνει διευθυντής Εξοπλισμών, εκεί εξακολουθεί να κατοικεί. Γενικώς ο τρόπος ζωής του ήταν και παραμένει ασκητικός.
Πάρα πολλοί από τους πολλούς εχθρούς του χάρηκαν όταν το όνομα του ενεπλάκη στις έρευνες της δικαιοσύνης για το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού πολέμου. Στην απολογία του γι΄ αυτό το θέμα ο Ευάγγελος Βασιλάκος είχε επιρρίψει ευθύνες στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για “τραγικές κωλυσιεργίες” που οδήγησαν στην ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Ο κ.Βασιλάκος είναι κατηγορούμενος για τα 48.407.996 ευρώ που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από την υπόθεση της SONAK και του ηλεκτρονικού πολέμου. Στην απολογία του που είχαν αποκαλύψει τα Παραπολιτικά, ο κ.Βασιλάκος αποκάλυπτε τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχε με τον επιχειρηματία πασίγνωστο από την εμπλοκή του στους εξοπλισμούς Θωμά Λιακουνάκο.
Κατ΄ αρχήν ο κ. Βασιλάκος είπε ότι “ ο κ.Λιακουνάκος είχε συνηθίσει να συμπεριφέρεται σε κρατικούς αξιωματούχουν ωσάν να ήταν υπάλληλοί του. Αυτό δεν ήταν η δική μου περίπτωση. Κατ΄ επανάληψη τον ρωτούσα αν έχει ποτέ δωροδοκήσει αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας,έτσι ώστε να υπάρχει μια ειλικρινής βάση στη συζήτησή μας. Προφανώς λάμβανα την απάντηση ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ το αδίκημα της δωροδοκίας και του απαντούσα ότι απλώς δεν τον πιστεύω…” Και γιατί δεν τον πίστευε ο κ.Βασιλάκος; Διαβάζοντας όλες τις συμβάσεις διαπίστωσε γρήγορα ότι όλες παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα και ανυπέρβλητες εμπλοκές όλες υπέρ των προμηθευτών! Όπως διευκρίνιζε στην απολογία του ο κ.Βασιλάκος δεν ρωτούσε τον για δωροδοκίες “σε ιεραρχικά χαμηλότερους αλλά αφορούσαν τους ομόβαθμούς μου η τους ιεραρχικά προϊσταμένους μου…”
“Κατηγορούμενος” μόνο για εμμονές
Όπως προαναφέραμε ο κ.Βασιλάκος μπορεί να “κατηγορηθεί” μόνο για την καχυποψία του και για εμμονές.
Η βασική του εμμονή ήταν ότι θεωρούσε εκ των προτέρων όλους τους επιχειρηματίες που εμπλέκονταν με τους εξοπλισμούς ύποπτους. Κι αν για κάποιους είχε κάποιες ενδείξεις και υποψίες ,υπήρξαν και πολλοί για τους οποίους δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο . Η επιλογή του ήταν να μην βλέπει σχεδόν κανένα. Αν και οι επαφές μαζί τους ήταν μέρος της δουλειάς του. “Είμαι ακριβοθώρητος” είχε πει σε επιχειρηματία -μακαρίτη πλέον- που σε κοινωνική εκδήλωση του είχε παραπονεθεί ότι δεν του έκλεινε ραντεβού.
τα υποβρύχια 214 έχουν πρόβλημα.
Η σκληρή του στάση προκάλεσε το “παρατσούκλι” …”Τσετσένος”. Του το “κόλλησαν” δημοσιογράφοι με τους οποίους οι σχέσεις του ήταν μετρημένες. Μίλαγε με ελάχιστους ,σπάνια και τελικά χωρίς να λέει τίποτα. Επίσης δεν έβαζε υπογραφή πουθενά. Και δεν έκανε ούτε μισό βήμα σε υποθέσεις στις οποίες ίσως η διαπραγμάτευση και κάποιοι ελιγμοί να είχαν λύσει θέματα. Η πιστή εφαρμογή των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δεν μπορεί να αποτελέσει κατηγορία. Αλλά το γεγονός ότι ήταν κακές για το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις επέβαλε ίσως περισσότερη ευελεξία. Για ήταν κατηγορηματικός για τα τεχνικά προβλήματα . Προσπάθησε να βρει μια λύση και το καλοκαίρι του 2009 σχεδόν τα είχε καταφέρει. Η πολιτική ηγεσία του δεν στήριξε το σχέδιο λύσης που είχε παρουσιάσει. Επιμένει ακόμη και τώρα ότι Όπως επιμένει και στην θέση ότι όλες οι συμβάσεις εξοπλισμών που έχουν υπογραφεί είναι προβληματικές.
Πηγή: