Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης - με αφορμή τη βροχή τροπολογιών στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το 2018, που αφορά στο μεταναστευτικό - εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της Βουλής σε «πλυντήριο αδιαφάνειας και ημαρτημένων» μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και προβλέπει πως θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 ενώ παράλληλα επεκτείνει και για το 2019 την διαδικασία διαχείρισης κονδυλίων «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας και ελέγχου.
Η αιτιολογική έκθεση της επίμαχης ρύθμισης είναι ενδεικτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας για την διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι με την τροπολογία «τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες».
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες προέκυψαν από την απαίτηση ταχείας ανταπόκρισης στη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στους τομείς σίτισης, διαμονής, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Άλλη τροπολογία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να θεωρηθούν «σύννομες» δαπάνες ύψους 550.000 ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί την διετία 2017-2018.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» προβληματισμός για την συγκεκριμένη τακτική υπάρχει και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές να ζητούν να μπει τέλος στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης».
«Το κάνατε το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή! Καταπατάτε οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Αυτό είναι λαθρονομοθέτηση. Απορώ με το θράσος σας», κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί προσπάθειας νομιμοποίησης δαπανών τις οποίες πιθανόν να απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνθήκες. «Και πάτε να τις φορτώσετε στον ελληνικό λαό», σχολίασε.
Η νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης προκάλεσε τη μήνη και του Θεόδωρου Παπθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που κατήγγειλε «ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών» της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το «πάρτι» στα κονδύλια του προσφυγικού φορτώνοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Σήμερα αποφασίσατε να κάνετε ξέπλυμα μέσω του νομοσχεδίου και τροπολογιών. Είναι πρωτοφανές και παράνομο. Είναι συγκάλυψη των ημαρτημένων σας. Παρακάμπτετε το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύετε ένα Συριζαϊκό Δίκαιο όπου ο υπουργός κάνει ότι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου για το προσφυγικό ως την «επιτομή της παρανομίας, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας» μέσω τακτοποίησης «ατασθαλιών».
Σφοδρά ήταν τα πυρά της αντιπολίτευσης και για τη «βροχή» υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και έως τώρα ανέρχονται στις 13, ξεπερνώντας σε όγκο το ίδιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αρκετές εκ των οποίων νομιμοποιούν αναδρομικά δαπάνες υπουργείων.
«Όσο μιλούσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ήρθε κι άλλη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία», σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.
Την τακτική της κακής νομοθέτησης στηλίτευσε και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «Δεν είναι μεταναστευτική πολιτική αλλά κοροϊδευτική πολιτική αυτή».