Με απρόσμενα όχι ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φίλου
«Ναι» στην τροπολογία, «όχι» στο άρθρο 3, ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Πειραιώς, Γεννιά Γεωργία.
«Ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, ψήφισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
Ο Καμμένος Δημήτρης, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7.
«Ναι» στην τροπολογία, «όχι» στο άρθρο 3, ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Πειραιώς, Γεννιά Γεωργία.
Διχάζουν και δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή οι επιλογές και χειρισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ευαίσθητο ζήτημα της παροχής δυνατότητας σε ανηλίκους, από 15 ετών, να κάνουν υπό προϋποθέσεις χρήση του δικαιώματος φυλομετάβασης. Η εν λόγω διάταξη όχι μόνον οδηγεί τους ΑΝΕΛ (πλην του Κώστα Ζουράρη που ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει τη νέα ρύθμιση) σε καταψήφιση, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που δίνει στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν προεξοφλούν την υπερψήφιση του επίμαχου άρθρου: υπέρ τάχθηκαν ευθέως μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το .
Εκτός της άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 - διαφωνώντας με την «φυλομετάβαση» ανηλίκων - με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη). Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».
θα καταψηφίσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Για διαφορετικούς λόγους (η οποία κατέθεσε δική της συνολική πρόταση νόμου για το ζήτημα της φυλομετάβασης), η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ενώ , πλην Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος διαχώρησε τη θέση του. Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι πρέπει να υπερψηφιστούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί τροποποιήσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζεται στους έξι βουλευτές του Ποταμιού, στην δεξαμενή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
Έτσι η κυβέρνηση με δεδομένες τις 140 ψήφους βουλευτών της (από 144), τις 6 από το Ποτάμι, την ψήφο του Θανάση Θεοχαρόπουλο και του Κ. Ζουράρη, αναζητά 3 ψήφους για την πλειοψηφία των 151.