Δε λέει να σβήσει η φωτιά που άναψε με τις δηλώσεις Ζ. Ζάεφ την προηγούμενη βδομάδα με τις οποίες η Συμφωνία των Πρεσπών κατέστη νεκρή σύμφωνα με τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο.
η αναφορά του σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα,
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικότερα πάντως, έβαλαν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που λίγο καιρό πριν ήταν δεδομένο σήμερα έχει καταντήσει ζητούμενο. Είναι ερώτημα πλέον εάν ο πρωθυπουργός θα βρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρώσει τη Συμφωνία. Το πολιτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο δυσχερές, καθώς ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αναζητούνται αφορμές από κάποιους βουλευτές για απεμπλοκή από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η είδηση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, έπεσε ως «βόμβα» χθες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, που προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να διασφαλίσει την εύθραυστη και έντονη αμφισβητούμενη πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των συνέρχεται σήμερα το πρωί στις 10:30, στον απόηχο των διαφωνιών που υπάρχουν εντός του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι γνωστή η θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος και έχει συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας, στάση την οποία αναμένεται να υιοθετήσει και η Έλενα Κουντουρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ναυτεμπορική, μετά από επικοινωνία με τον Πάνο Καμμένο, το Μαξίμου ενημερώθηκε ότι η πρόταση του προέδρου των ΑΝΕΛ στη σημερινή του ομιλία προς τους βουλευτές θα είναι η μη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία μετά από τοποθέτηση του προέδρου του σκοπιανού κοινοβουλίου, αναμένεται αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. θα ταχθεί και κατά της πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία εμμέσως προανήγγειλε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, λέγοντας: «Όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι. Είμαστε εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε πει ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ο κάθε βουλευτής θα αναμετρηθεί με τη συνείδησή του».
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι διαθέτει, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ, την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν οι ΑΝΕΛ τελικά επιλέξουν την αποχώρηση, τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί λιγότερους από 151 βουλευτές, αλλά τότε θα τεθεί αντικειμενικά το πολιτικό ζήτημα για το αν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μία συμφωνία που δεν θα έχει κυρωθεί τουλάχιστον από την πλειοψηφία της Βουλής, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ζητούσε με δηλώσεις του η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, για να φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν υποστηρίξει ότι πολιτικά δεν στέκει η συμφωνία, αν κυρωθεί με λιγότερους από 151 βουλευτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνει στην πίεση τόσο προς το Κίνημα Αλλαγής (σ.σ. το οποίο πιέζει και μέσω Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) όσο και προς το Ποτάμι, προκειμένου να προκαλέσει ρήγματα και να πάρει τις ψήφους που χρειάζεται όταν έρθει η ώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν δεδομένο ότι ο και αρκετοί βουλευτές του θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία, λύνοντας το πρόβλημα της κυβέρνησης. Τώρα, όμως, συνειδητοποιούν πως η κατάσταση περιπλέκεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε την ανάγκη για επίλυση της εκκρεμότητας του ονοματολογικού, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν αλλάζει θέση. Δεν αλλάζει θέση, όσον αφορά γενικά την ανάγκη επίλυσης, ή –αυτό που είναι και το επίμαχο– όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας; Στην πραγματικότητα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγει διατυπώσεις, οι οποίες αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.