Είναι πραγματικά απορίας άξιο, σε όποιον διαβάσει τα παρακάτω για ποιον λόγο τελικά πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Ενός Ερντογάν που απλά δεν αλλάζει τρόπο σκέψης κι ούτε πρόκειται, αφού οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι ο ουσιαστικός λόγος που έρχεται στην Ελλάδα, είναι η Θράκη και η αφορμή για μία ακόμα "φιέστα" εθνικισμού σαν αυτή του Τσαβούσογλου.Ήδη υπάρχουν μηνύματα με υποτιθέμενους Έλληνες της Δυτικής Θράκης, που αποκαλούνται για ακόμα μία φορά Τούρκοι και πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους, ενώ καλούνται να αφήσουν στην άκρη του μυαλού τους, τις όποιες διαφωνίες έχουν με τις πολιτικές του Ερντογάν «γιατί αυτή είναι η μέρα της Τουρκίας».Νομίζετε λοιπόν ότι αυτά δεν τα γνωρίζει ήδη ο πανούργος Ερντογάν; Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος λοιπόν που έρχεται στην Ελλάδα, όχι για να δώσει, αλλά για να πάρει κιόλας.Άλλωστε τι να πεις σε έναν ηγέτη χώρας που αποδίδει τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις στο Αιγαίο σε ..ενθουσιασμό των πιλότων!
Επίσκεψη Ερντογάν: Οπαδοί του ΑΚΡ στην Κομοτηνή για τον Τούρκο Πρόεδρο;
Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο Ερντογάν για μια ακόμη φορά τα φέρνει όλα στα μέτρα του.
Να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάνης
Ο κ. Ερντογάν κάνει λόγο για «ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Συνθήκη δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιοχή. Ακριβώς γι αυτό πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η με βάση τα πρόσφατα γεγονότα χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση αφορά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. (..) Αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που να κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα. Δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μία εξέλιξη τα πράγματα περιπλέκονται. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει τονίζοντας πως «όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να κάτσουμε κάτω και να συζητήσουμε. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούν, αλλά συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες., σε διαφορετικές προτάσεις. Ο ένας ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διαφορετικές θεματικές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε για ακόμη μια φορά».
Ερντογάν και Γρηγορόπουλος κάνουν φρούριο την Αθήνα με 3.000 αστυνομικούς
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως τα διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, θα μπορούσαν να λυθούν εύκολα. «Στο Αιγαίο, υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές. (…) Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Και νομίζω ότι υπάρχουν τα συγκεκριμένα θέματα που μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα, τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. (…) Δεν είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις, να οδηγηθούμε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις με στόχο να ξεπεράσουμε το θέμα αυτό. Το θέμα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση και αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, νομίζω ότι θα έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν τα πάντα. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν προβλήματα. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να θεωρούνται εχθρικά. Θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά. (…) Είμαστε έτοιμοι ως Τουρκία να κάνουμε πολλά, δεν έχουμε καμία απολύτως ανησυχία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το casus belli, επεσήμανε πως «αν κάνουμε αμοιβαία θετικά βήματα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για παράδειγμα αιτίες πολέμου. (…) Ας αφήσουμε τις προκλήσεις και ας αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».
«Από τον κ. Σημίτη και τον κ. Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργών Εξωτερικών. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιος που να μην κατάφερα να έρθω σε συμφωνία μαζί του. Οι ουσιαστικές προσπάθειες μας συνεχίζονται,(…) Όταν ερχόταν η ώρα για συμπεράσματα δεν μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδιώξουμε αποτελέσματα», ανέφερε.
Οι πιλότοι μας είναι δυναμικοί!
Αναφερόμενος στην αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ο κ. Ερντογάν τόνισε «πως οι περίοδοι δεν έχουν σημασία, αλλά εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Οι πιλότοι είναι αρκετά δυναμικοί. Νέοι και ενθουσιώδεις. Όταν κάποιος από αυτούς επιχειρεί παραβίαση, η απέναντι πλευρά τους αναχαιτίζει. Οι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι, προειδοποιούν τους πιλότους, και αυτό είναι πάντοτε κάτι που τους λέμε».
Επίσης, στην αρχή της συνέντευξης, ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει κάτι σημαντικό, κάτι βασικό όπως προαναφέραμε: ότι είναι μια ευκαιρία με το ταξίδι του στην Ελλάδα να επισκεφτεί την Θράκη για να δει τους ομοεθνείς του, αυτούς που χτίζουν την "γέφυρα" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,
Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους τους Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ζητώντας άσυλο. «Όταν οι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο, κάλεσα τον πρωθυπουργό και του είπα “αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η απόφαση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα (…) και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία. Αυτή ήταν η πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος”. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδιδόταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα».
Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη: