WSJ: Αμφισβητείται το πρωτογενές πλεόνασμα από το ΔΝΤ - Διαφωνίες με την ΕΕ

 
WSJ: Αμφισβητείται το πρωτογενές πλεόνασμα από το ΔΝΤ - Διαφωνίες με την ΕΕ

Ενημερώθηκε: 08/04/16 - 20:34

Εξακολουθεί να δίνει δυσοίωνες για την Ελλάδα προβλέψεις το ΔΝΤ, καθώς και να διαφωνεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Ταμείο υποστηρίζει πως τα πραγματικά νούμερα είναι χειρότερα λόγω των οφειλών της ελληνικής κυβέρνησης σε προμηθευτές, ενώ η κόντρα με την Κομισιόν για το εάν αρκούν τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, καλά κρατεί.

Συγχρόνως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά της Wall Street Journal, η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, είναι επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.

Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Αθήνα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης μόλις του 1,5% του ΑΕΠ εάν υλοποιήσει τα μέτρα.

Το ΔΝΤ ζητά από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους, αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια που έχουν δώσει με τη Γερμανία μέχρι στιγμής να εμφανίζεται απρόθυμη να συμφωνήσει σε σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη διαφωνούν και για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προϋπολογισμού. Το ΔΝΤ αμφισβητεί την εκτίμηση της Αθήνας ότι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% με 0,4% του ΑΕΠ το 2015.

Η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει τις εκτιμήσεις της Ελλάδας αργότερα εντός του Απριλίου αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταβάλλει μέρος των οφειλών της προς προμηθευτές.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία που λένε επί χρόνια ότι η «σφραγίδα» του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος. Οπως επισημαίνει η WSJ, οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν να επιτηρεί μόνη της το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι υπερβολικά επιεικείς με τις χώρες του ευρωνότου.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο με στόχο να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας πριν αποχωρήσουν οι αξιωματούχοι για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση πριν τον Ιούλιο, όταν και καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ανάγκη χρηματοδότησης ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Bank of America: Δεν "βλέπει" Grexit - "Μυρίζεται" εκλογές

Μέσα στην ημέρα θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα

"Σαμποτάζ" Ντάισελμπλουμ: Λέει πως δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση

Το παρασκήνιο για την αιφνιδιαστική αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα – Επανέρχονται εφιαλτικά σενάρια

Κλείνει η συμφωνία – Καταστροφολόγοι για την κυβέρνηση όσοι αντιδρούν στα νέα μέτρα

Λαγκάρντ: Στα βράχια το ασφαλιστικό της Ελλάδας