Το Βερολίνο επανέλαβε τη θέση του κατά των ευρωομολόγων

 
Το Βερολίνο επανέλαβε τη θέση του κατά των ευρωομολόγων

Ενημερώθηκε: 08/05/17 - 17:23

Η Γερμανία επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή της στην καθιέρωση κοινών ευρωομολόγων, μία ημέρα μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος τάσσεται υπέρ μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η νίκη του Μακρόν ανακούφισε τη Γερμανία, που είναι η κύρια υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του αυξανόμενου κλίματος εναντίον του κατεστημένου από τα δεξιά και τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Ωστόσο, η ιδέα κοινού δανεισμού από κράτη της Ευρωζώνης δεν ακούγεται καλά στους φειδωλούς Γερμανούς ψηφοφόρους. «Μπορώ να σας πω ότι παραμένει η απορριπτική θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έναντι των ευρωομολόγων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα υποστήριζε τον Μακρόν, σε περίπτωση που θα προωθούσε τα ευρωομόλογα.

Ένας υποστηρικτής των ευρωομολόγων δήλωσε στο Reuters σήμερα ότι η ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν στις χθεσινές εκλογές μπορεί να αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία τέτοιων εργαλείων. Το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ έχει επιπλήξει τον Μάρτιν Σουλτς, που είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επειδή είχε ζητήσει να υπάρξουν «ευρωομόλογα» στην Ευρωζώνη για την ελάφρυνση της κρίσης χρέους της.

Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ενίσχυση της Ευρωζώνης θα είναι ένα θέμα που θα συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, μόλις ο Μακρόν σχηματίσει την κυβέρνησή του. «Όταν αναλάβει η νέα κυβέρνηση, θα υπάρξουν πολλά κοινά θέματα για συζήτηση. Σε αυτά η οικονομία και η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης», δήλωσε η Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν.

Ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη γαλλική οικονομία πιο ανταγωνιστική, ενώ ζητά σε αντάλλαγμα την αύξηση των δαπανών από τη Γερμανία. Η Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η γαλλο-γερμανική συνεργασία αποτελεί τον τον «ακρογωνιαίο λίθο» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αλλάξει την οικονομική της πορεία μετά τη νίκη του Μακρόν στις εκλογές.

Σχετικά Θέματα:

Τσακαλώτος: Η ρύθμιση του χρέους θα δημιουργήσει ασφαλές οικονομικό περιβάλλον