Τρίτη αξιολόγηση: Στην τεχνική συμφωνία αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης που διεξήχθη το Σάββατο (02/12).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες για την έκβαση των συζητήσεων, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ εμφανίστηκε ικανοποιημένο επισημαίνοντας ότι «μέχρι στιγμής εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά η τρίτη αξιολόγηση». Στο θετικό αυτό κλίμα συνετέλεσε και η συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (01/12) μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, και των Θεσμών για τα ενεργειακά και ειδικότερα για το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Mάλιστα, σε θετική ατμόσφαιρα κινήθηκε και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πιέρ Μοσκοβισί στην Πορτογαλία. Σήμερα, ξεκίνησε ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης στις 12:00 με «κυρίως πιάτο» τα δημοσιονομικά και μία ώρα αργότερα είχε προγραμματιστεί αναλυτική συζήτηση επί των φορολογικών, ενώ στις 14:30 επρόκειτο να γίνουν συζητήσεις επί των χρηματοπιστωτικών.
Κοινωνικό μέρισμα: Πάνω από 870.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις - Ποια προβλήματα διορθώνονται;
Από τα παραπάνω, εξαρτάται η απόφαση που θα λάβει το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα (04/12) στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία περίπου ενάμιση μήνα, για να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, τα οποία απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους δανειστές. Και έτσι μόνο θα κλείσει οριστικά στις 22 Ιανουαρίου 2018 η τρίτη αξιολόγηση.
Τα... αγκάθια των διαπραγματεύσεων
α. Επιδόματα
Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται τα επιδόματα και ειδικότερα το επίδομα τέκνων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει, ειδικά για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το μελλοντικό ύψος των απολαβών τους να μη διαφέρει σε σχέση με τα όσα λαμβάνουν έως σήμερα.
β. Προσλήψεις στο Δημόσιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από το capital, τα ανώτατα κλιµάκια των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει να ισχύει έως και το 2021 ο κανόνας της µίας πρόσληψης µόνιµου υπαλλήλου για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ο οποίος ίσχυε έως πέρσι,την ώρα που ασκούνται παράλληλα, πιέσεις για το πλήθος των µόνιµων υπαλλήλων του Δηµοσίου.
Ελλάδα: Oι Financial Times «βλέπουν» επιστροφή στις αγορές
γ. Προστασία πρώτης κατοικίας
Σκοπός των Θεσμών είναι να εκτελεστεί κατά γράμμα η εντολή της ΕΚΤ και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης από πλευράς ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών του νόμου Κατσέλη και τα όρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας.