Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, έπειτα από την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπέρασε τον μνημονιακό στόχο, αλλά χωρίς πρόοδο για το χρέος, με την κυβέρνηση να έχει πλέον ελάχιστο περιθώριο ελιγμών έναντι των δανειστών.
Η επικεντρώνεται να κλείσει την τεχνική συμφωνία καθώς το Eurogroup της 22ας Μαΐου παραμένει ακόμα ο μεγάλος στόχος, αν και πλέον απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας που θα συμπεριλάμβανε και την ρύθμιση του χρέους.
Οι στο Hilton μεταξύ Τρόικα και της ελληνικής πλευράς αρχίζουν σήμερα Τρίτη στις 17.00 με θέμα την ενέργεια και την ΔΕΗ και θα συνεχιστούν με αντικείμενο το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων στις 19.00 το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία θα περιλαμβάνει τα μέτρα 3,6 δις ευρώ για τη διετία 2019-2020, όπως συμφωνήθηκε στο περασμένο Eurogroup (1,8 δις ευρώ περικοπή συντάξεων το 2019 και 1,8 δις ευρώ περικοπή μέσω του αφορολόγητου το 2020). Από τη μείωση των συντάξεων θα χάσουν ένα μισθό το χρόνο πάνω από ένα εκατ. συνταξιούχοι, ενώ από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό (σύνταξη) το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
'Ενας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να διαφημιστεί επαρκώς η επιτυχία του 3,9% πρωτογενούς πλεονάσματος, με τον πρωθυπουργό να παραχωρεί απόψε Τρίτη τηλεοπτική συνέντευξη (Αντ1). Και θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει έμφαση στις δράσεις για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάκαμψη που όπως λένε αρμόδιες πηγές θα αποτελέσουν και το διαβατήριο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αφήνοντας πίσω τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους, εκτιμάται ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (11 -13 Μαΐου) όπου δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί ακόμη και συνάντηση του WashingtonGroup, αφού θα είναι παρόντες όλοι οι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης και της Κριστίν Λαγκάρντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε οικονομική ασφυξία η Ελλάδα
Για 1,1 δισ. πωλήθηκε το 67% του ΟΛΘ
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,070 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο και υποχώρηση των εσόδων