Τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία η απόφαση της ΕΕ να μην πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

 
Η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το τροπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου

Ενημερώθηκε: 02/05/22 - 22:48

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Oλοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με την εύρεση κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικόπετρέλαιο, αλλά και για το πώς θα γίνονται οι πληρωμές του φυσικού αερίου.

Για άλλη μια φορά ήρθαν στην επιφάνεια τα κενά της ΕΕ καθώς μέχρι να εμφανιστεί η ενεργειακή κρίση, δεν υπήρξε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ολοκληρωμένη πολιτική για το κομμάτι της Ενέργειας, ούτε για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως πχ κοινή πολιτική άμυνας.

Κάθε χώρα έχει το δικό της ενεργειακό μίγμα και την δική της φιλοσοφία όσον αφορά τον ρυθμό μετάβασης στην βιώσιμη ανάπτυξη. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες εξαρτώνταισε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν φαίνονται πρόθυμες να συνυπογράψουν απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Όλα δείχνουν πως σε αυτές τις χώρες θα δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος.

Η Ευρώπη δεν πληρώνει σε ρούβλια είναι η απάντηση όσον αφορά τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μόνο σε ευρώ ή δολάρια. Τι θα γίνει τέλη Μαΐου όταν έρθει η ώρα πληρωμής; Αν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου πχ στην Γερμανία, θα έρθουμε αντιμέτωποι με γενικευμένη ύφεση στην Ευρώπη.

Θα ήταν δυσβάστακτο για την ΕΕ να αποκοπεί ενεργειακά από την Ρωσία πριν βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας της ενέργειας. Αν συνυπολογίσουμε μάλισταπως τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου είναι χαμηλά και πως κάποιες χώρες (όπως η Ελλάδα) θα βοηθήσουν ενεργειακά και την γειτονική Βουλγαρία στην οποία έχει σταματήσει η διοχέτευση φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την πραγματική οικονομία;

Η αβεβαιότητα συνεχίζει να αυξάνεται τόσο όσον αφορά την έκβαση του πολέμου, όσο και για την έκβαση της ακρίβειας. Οι τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στα ύψη. Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να αντικαταστήσει σταδιακά τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας, οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθεια να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας και κατ’ επέκταση των τιμών βασικών προϊόντων.

Είναι ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω οικονομική στήριξη των κρατών-μελών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξητική τάση. Επιπλέον οι ανησυχίες για την παραλλαγή του κορωνοϊού και τα lockdown σε ορισμένες περιοχές στην Κίνα, οδηγούν σε εντονότερες ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

* Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.