Τα 5 «τρωτά» σημεία της Βρυξελλιώτικης συμφωνίας

 
Τα 5 «τρωτά» σημεία της Βρυξελλιώτικης συμφωνίας

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 26/05/16 - 19:57

Με μια ανώδυνη ,για τους Ευρωπαίους …υπόσχεση για το χρέος, επιστρέφει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες κρατώντας στα χέρια μια συμφωνία που δεν τις εξασφαλίζει τίποτα περισσότερο από νέα μέτρα για να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στη ρευστότητα.

Το πλαίσιο για χρέος και εκταμίευση δόσεων είναι ασφυκτικό αναδεικνύοντας ως μεγάλο νικητή του μπρα-ντε- φερ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κράτησε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα χωρίς να δώσει τίποτα ουσιαστικό στους Ελληνες. Ούτε καν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAS, SNPS) .

Η συμφωνία έχει πολλά «τρωτά» σημεία με κυριότερα:

1.Πριν η κοινωνία προλάβει να συνέλθει από το «σοκ» του νέου «τυφώνα» των φόρων ύψους 5,4 δις. ευρώ που έρχεται από τον επόμενο κιόλας μήνα και θα πλήξει όλο το φάσμα της κατανάλωσης και του εισοδήματος, η κυβέρνηση αποδέχτηκε τον «σκληρό όρο» ότι τα λεφτά της τεμαχισμένης δόσης των 10,3 δισ. ευρώ θα δίνονται μόνο μετά από την εκπλήρωση συγκεκριμένων προααπιτουμένων. Η εποπτεία στην οποία μπαίνει η χώρα θα είναι ασφυκτική.

2. Η ελληνική ομάδα υποχρεώθηκε ακόμη και για «διορθώσεις» διατάξεων του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψήφισε την περασμένη Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση. Όπως:

*Ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να δοθεί δυνατότητα πώλησης σε funds και «κόκκινων» δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν επιχειρήσεις στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

*Η διευθέτηση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ, καθώς η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν δημιουργεί «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ.

*Η κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού από τη Βουλή και της σύμβασης της Εγνατίας Οδού.

*Η νομική κατοχύρωση του ακαταδίωκτου των μελών του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων.

*Πρόσθετες δικλείδες διασφάλισης της ανεξαρτησίας της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

*Υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει ως τον Σεπτέμβριο το σχέδιο μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (η πλειοψηφία θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και το 20% θα αποκτηθεί από στρατηγικό επενδυτή), ενώ έπρεπε να είχε εγκρίνει τον σχεδιασμό εφαρμογής του συστήματος δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά.

3.Πέρα από ένα «οδικό χάρτη» η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει τίποτε περισσότερο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους (321 δισ. ευρώ). Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το προχθεσινό μαραθώνιο Εurogroup έληξε με «νίκη στα σημεία» του γερμανού υπουργού Οικονομιών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Κρατάει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους - που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί - πάει για μετά το 2018 - και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το θέμα του χρέους «ρυθμίζεται από αύριο» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, η οποία επιχειρεί να συσκοτίσει τα αποτελέσματα του Συμβουλίου.

4. Τα εργαλεία ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου (Αύγουστος 2018) και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει κατά 100% το πρόγραμμα. Σε εκείνη την φάση, θα προχωρήσουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους (όπως ήθελε η ευρωζώνη), ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού λήψης μέτρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για το 2017, δόθηκε η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης, η οποία αφορά σε παρεμβάσεις χωρίς υψηλό κόστος και κυρίως χωρίς την προϋπόθεση έγκρισής τους από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε μείωση του κονδυλίου για τόκους το 2017 κατά 220 εκατ. ευρώ.

5. Η Ελλάδα απέτυχε ακόμα να της διατεθούν, παρά την δέσμευση των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, και τα κέρδη από τα γνωστά ομόλογα ANFA’s και SMP’s που υπολογίζονται στα 10 -12 δις ευρώ. Ενώ είχε δοθεί η υπόσχεση ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα χορηγούνταν στην χώρα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει κατά το δοκούν σε αναπτυξιακές διαδικασίες, τελικώς αποφασίστηκε αυτά να «κρατηθούν» και να διατεθούν στο μέλλον. Όταν καταστεί απαραίτητο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για μελλοντική χρήση αυτών των κερδών. Από το 2017 και βλέπουμε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Deutsche Welle: Η Ελλάδα θα ανασάνει όταν φύγει ο Σόιμπλε!

«Νικητή» του Eurogroup θεωρεί η WSJ τον Τσίπρα