Τα 5 φλέγοντα θέματα στο Eurogroup της Τρίτης

 
Τα 5 φλέγοντα θέματα στο Eurogroup της Τρίτης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 28/04/16 - 08:15

Του Θανάση Παναγόπουλου

"Μικρό καλάθι" κρατούν τα εμπλεκόμενα μέρη στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης (πρόκειται για την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα) καθώς με βάση την πρόοδο που έχει (ή ορθότερα δεν έχει) επιτευχθεί ως τώρα, θα αναζητηθούν 5 αιτούμενα: το είδος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν, η νομική φόρμουλα εφαρμογής τους, ο φορέας πιστοποίησης τυχόν αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους, τα περιθώρια ευελιξίας της Αθήνας όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Οι πιθανότητες να επικυρώσει αξιολόγηση το Eurogroup είναι ελάχιστες με πιθανότερο να αποτιμήσει την κατάσταση όπως θα έχει ως την Τρίτη του Πάσχα και ειδικά στα σημεία στα οποία θα έχουν υπάρξει συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις και πώς θα μπορούν αυτές να γεφυρωθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών με τα τεχνικά και τα νομικά κλιμάκια ενώ ερωτήματα προέκυψαν για τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν "stand by" στην Αθήνα από προχθές το απόγευμα και δεν αναχώρησαν οι επικεφαλής ελεγκτές των θεσμών αμέσως μετά την διακοπή των συζητήσεων.

Πηγές των εμπλεκόμενων πλευρών άφησαν να εννοηθεί ότι άφησαν να περάσουν δύο 24ωρα προτού αναχωρήσουν για το Πάσχα των Ορθοδόξων μήπως έστω και "στο παρά πέντε" θα μπορούσε να υπάρξει μια τελευταία συνεννόηση καθώς επίκειται σύνοδος Eurogroup την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την μη σύγκληση συμβουλίου κορυφής έδειξαν ότι απέτυχε προς το παρόν η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να μεταφέρει την διαδικασία σε πολιτικό επίπεδο, από το τεχνοκρατικό των εκπροσώπων των θεσμών.

Στην αγορά πάντως το κλίμα ήταν βαρύ από προχθές το απόγευμα όταν διακόπηκε η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεν χρηματιστήριο έχασε χθες ποσοστό 2,51% το δε spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 870 μονάδες βάσης από 823 μονάδες βάσης αφού η απόδοση των ελληνικών τίτλων άγγιξε το 9%. Η εικόνα υπήρξε ενδοσυνεδριακά ακόμη χειρότερη και οι μετοχές θα έχαναν μεγαλύτερο ποσσοτό εάν δεν προέκυπταν οι πληροφορίες για επικείμενο eurogroup πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου στο οποίο θα εκτιμηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, το Eurogroup της Τρίτης είναι πολύ πιθανό να μην επικυρώσει αξιολόγηση αλλά να αποτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση δηλαδή πού υπάρχουν συγκλίσεις και πού αποκλίσεις, καθώς και πώς μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Μέχρι τώρα οι διαφορές έχουν να κάνουν

Πρώτον, στο είδος των μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ. Οι δανειστές από την πλευρά τους ζητούν εφαρμοστικό νόμο και η κυβέρνηση προτείνει ένα έκτακτο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.

Δεύτερον, στην νομική φόρμουλα υλοποίησης των μέτρων αυτών, αφού η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει "μέτρα υπό προθεσμία".

Τρίτον, ποιά θα είναι η αρχή πιστοποίησης των ενδεχόμενων αποκλίσεων επί τη βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τέταρτον, ποιά θα είναι τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Οικονομικών στην ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων και

Πέμπτον, ο ρόλος του ΔΝΤ

Το "πινγκ πονγκ" πάντως των δηλώσεων και προς την μία και προς την άλλη κετεύθυνση συνεχίσθηκε και χθες.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στους τελευταίους μήνες, αλλά και ότι έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα, την αντίθεσή του εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων που έγινε χθες, για την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, μετά την ενημέρωση που είχε από τους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ είπε ότι είναι παράλογο ("unreasonable") και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων ("ex ante") μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι το ΔΝΤ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παίζουν το δικό τους παιχνίδι που στην συγκεκριμένη περίπτωση ταυτίζεται ως προς την επιβολή των«εφεδρικών μέτρων» ώστε για μεν το ΔΝΤ να καταστεί βιώσιμο το χρέος για δε την Γερμανία να αποδειχθεί όσο πιο ανώδυνο γίνεται το πακέτο του χρέους.

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη «το αργότερο»

Σχετικά θέματα: