Η ώρα της κρίσης έφτασε και μετά την νομοθέτηση του 4ου Μνημονίου με το πολυνομοσχέδιο- «σκούπα» η κυβέρνηση αναμετράται με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το χρέος στην μάχη του Eurogroup.
Στο πάντως που μέχρι πρότινος ήταν ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, ο πήχης δείχνει να μένει χαμηλά καθώς εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «δεν συζητάμε ούτε αυτά (σ.σ. περίοδος χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί να γίνει ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου εάν το σημερινό δεν φέρει κάποια συμφωνία, καθώς ο χρόνος πιέζει για να πληρώσει η Ελλάδα 7 δις. ευρώ στους δανειστές της στα μέσα Ιουλίου.
«Ολα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να συμφωνηθούν, όλα μαζί, την τελευταία στιγμή», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Το Euroworking Group, που θα προηγηθεί τη Δευτέρα το πρωί της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, μπορεί και να δώσει τη λύση. Πριν, όμως, καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν τη νομοθεσία που ψηφίστηκε Πέμπτη βράδυ από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να βγάλουν μία έκθεση συμμόρφωσης που να επιβεβαιώνει ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι και τα συμφωνηθέντα. Εξαιτίας του ιδιαίτερα περιορισμένου χρόνου και του τεράστιου όγκου της νομοθεσίας, οι θεσμοί δεν θα έχουν στα χέρια τους τη Δευτέρα το πρωί την τελική έκθεση, αλλά ένα προσχέδιο το οποίο θα είναι αρκετό για να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό που αναμένεται είναι ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί πριν από την απόφαση για εκταμίευση, που αναμένεται στις 16 Ιουνίου.
Τα σενάρια
Τα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι βασικοί πυλώνες που θα συζητηθούν καθώς οι δανειστές ακόμα δεν έχουν αποφασίσει για την «συνταγή» του μίγματος που θα ακολουθήσουν τώρα στην Ελλάδα.
1. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει τις προβλέψεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Αυτό το σενάριο το υποστηρίζει η Γερμανία, καθώς δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα από τα ήδη συμφωνηθέντα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στο Euroworking Group, Τόμας Στέφεν, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 ήταν και η τελική και δεν μπορεί τώρα να υπάρξει περαιτέρω ευελιξία στα μέτρα για το χρέος. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σοφό να ξεκινήσει μία συζήτηση για το ποιοι θα είναι οι όροι που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για να εφαρμοστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
2. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών, με την ανάπτυξη να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Για να αντιταχθούν στο παραπάνω σενάριο ο Γερμανός και Αυστριακός εκπρόσωπος στο Euroworking Group τόνισαν ότι η ελληνική οικονομία σίγουρα θα αναπτυχθεί και δεν θα συρρικνωθεί. Ο Αυστριακός εκπρόσωπος, μάλιστα, τόνισε ότι αν η ανάπτυξη μειωθεί μετά την εφαρμογή του προγράμματος, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση το ίδιο το πρόγραμμα.
Αυτό που παραμένει ακόμα και τώρα ως ερώτημα είναι κατά πόσον θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα χρόνια για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος
Αποκλείει τη μείωση του χρέους το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών