Αισιόδοξος πως η ελληνική κρίση δεν θα επαναληφθεί φέτος και πως θα επιτευχθεί φιλικός συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Επίσης ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου, ενώ αναγνώρισε εμμέσως το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει τα μέτρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει», θέση που είναι και το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ.
«Θα υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ», σημείωσε αλλά επέμεινε στο ότι: «δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή».
«Δουλεύουμε σκληρά για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση έως τέλη Απριλίου. Αυτό μου φαίνεται πιθανό» λέει ο Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters.
Σε ότι αφορά δε τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό λέει με διπλωματία: «Κανείς δεν ζητάει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την συμφωνία κατά γράμμα, αλλά ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει».
Παρότι ως προς το σημείο αυτό η επιχερηματολογία του γερμανού υπουργού Οικονομικών θυμίζει πολύ αυτή του ΔΝΤ, για το οποίο άλλωστε το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά της διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
«Δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», επιμένει ο Σόιμπλε, δείχνοντας ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα κάνει αυτή τη «θυσία» προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Από την άλλη, όμως, με τον Σόιμπλε να επαναλαμβάνει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί, η Γερμανία τηρεί τη συμφωνία» δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σχετική παραχώρηση για το χρέος έστω για το μέλλον και όχι για «αυτή τη στιγμή».
Γερμανία: Εφικτή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τις προσεχείς εβδομάδες
Η συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, ανέφερε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από το Βερολίνο.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να αποτελεί όρο της Γερμανίας, πρόσθεσε. Η Γερμανία είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα συνεργαστεί με την τρόικα για να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα πρόσθεσε η εκπρόσωπος και διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από τα κλιμάκια των πιστωτών πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κρίση ρευστότητας.
Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του πως είναι εφικτή μια λύση εντός των επόμενων εβδομάδων. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα.
Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και "αυτό αποτελεί θετική ένδειξη".
Σύμφωνα με την ίδια, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι. Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΝΤ: Ύφεση στην Ελλάδα και το 2016, ανάκαμψη από το 2017
ΕΚΤ: Σημειώθηκε πρόοδος αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμη μέτρων
Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία
Στην Ουάσιγκτον οι θεσμοί χωρίς συμφωνία στις αποσκευές
Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις μετά το «μαχαίρι» Κατρούγκαλου (πίνακες)