Σκηνικό σύγκρουσης διαμορφώνει η κυβέρνηση μετά το Eurogroup: «Δεν νομοθετούμε τώρα μέτρα»

 
Σκηνικό σύγκρουσης διαμορφώνει η κυβέρνηση μετά το Eurogroup: «Δεν νομοθετούμε τώρα μέτρα»

Ενημερώθηκε: 27/01/17 - 10:26

Σε θολό τοπίο βαδίζει η αξιολόγηση μετά το Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών όχι μόνο δεν έδωσαν εντολή να επιστρέψουν οι θεσμοί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα πέταξαν το μπαλάκι στην Ελλάδα να προχωρήσει στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.

Μάλιστα, ο Γ.Ντάισελμπλούμ κατονόμασε τα μέτρα: αγορά εργασίας, Ασφαλιστικό και φόροι. Στους τομείς αυτούς είπε πρέπει να προχωρήσει η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. Οι θεσμοί, διαβεβαίωσε ο Ολλανδός, είναι ενωμένοι στις θέσεις τους. Η Κομισιόν, δηλαδή, που μέχρι σήμερα υποστήριζε τη θέση της κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται νομοθέτηση των μέτρων τώρα, ευθυγραμμίζεται με τους άλλους θεσμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ ζητεί μείωση του αφορολογήτου και περικοπές των συντάξεων, καθώς και μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, στήνοντας σκηνικό σύγκρουσης, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων. Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε στο Eurogroup η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% - κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ερωτώμενος ο Γ. Ντάισελμπλουν σχετικά με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αρνήθηκε να τις προσδιορίσει.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να υποβαθμίσει το αδιέξοδο, αλλά εκ του αποτελέσματος απέτυχε στην προσπάθειά του.

Είχαμε μια καλή συζήτηση, είπε, που μας επέτρεψε να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία, εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο, ενώ ανέφερε επίσης ότι κανένας δεν θέλει πισωγυρίσματα σε σχέση με την Ελλάδα και πως η επιστροφή των θεσμών θα αποφασιστεί σύντομα.

Χθες τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεσμευθούν οι Ευρωπαίοι από το ΔΝΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι στο μέλλον η ευρωζώνη θα μπορούσε να υλοποιήσει προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ, τώρα όμως αυτό δεν γίνεται γιατί ο διεθνής οργανισμός είναι στο πρόγραμμα και γιατί το θέλουν ορισμένες κυβερνήσεις.

Η μόνη υποστήριξη ήρθε από τον απερχόμενο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τάχθηκε κατά της νομοθέτησης μέτρων τώρα, ωστόσο η βοήθεια αυτή θα ήταν πολύτιμη άλλες εποχές, τώρα η γαλλική κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη πολιτικά αφού τον Μάιο θα γίνουν στη χώρα προεδρικές εκλογές και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν καμία τύχη.

Σχετικά Θέματα:

Ψυχρολουσία για την Ελλάδα: Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα-Απάντηση Τσακαλώτου

Κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας και στη μέση η Ελλάδα

Θεσμοί: Εξετάζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα

Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Ντομπρόφσκις: H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται

Ντάισελμπλουμ: Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα είναι “κοινό συμφέρον”