Σφικτός ακόμη και για Παιδεία - Υγεία ο προϋπολογισμός του 2017!

 
Σφικτός ακόμη και για Παιδεία - Υγεία ο προϋπολογισμός του 2017!

Ενημερώθηκε: 09/06/16 - 06:46

Στην «μέγγενη» του τρίτου Μνημονίου θα παραμείνουν οι δαπάνες του κράτους και το 2017 οι οποίες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55,775 δις. ευρώ από 55,603 δις. ευρώ φέτος.

Από τα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία μειώνονται το νέο έτος ξεχωρίζει η «μαχαιριά» στις συντάξεις, το ποσό για τις οποίες περικόπτεται κατά 133 εκατ. ευρώ στα 6,376 ευρώ. Αντίθετα στα 11,321 δισ. ευρώ πρόκειται να αυξηθεί η μισθολογική δαπάνη για το 2017 από 11,055 δις. ευρώ το 2016.

Αυτά προκύπτουν από την εγκύκλιο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης σήμερα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μπορεί να αποδεσμεύει μετά από πολλούς μήνες «ανομβρίας» την δόση των 7,5 δις. ευρώ για την Αθήνα από την άλλη όμως διατηρεί σφραγισμένους τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης για το σύνολο της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ευαίσθητοι τομείς όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία θα παραμείνουν... υποσιτισμένοι και τον επόμενο χρόνο. Οι πρόσθετες επιχορηγήσεις που θα απελευθερώσει ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι κάτι λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ με τα συνολικά κονδύλια να διαμορφώνονται σε 4,693 διs. ευρώ από 4,596 δισ. ευρώ το 2016.

Μικρή θα είναι και η «ένεση» ρευστότητας προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφού οι «έξτρα» πόροι που θα διατεθούν για το 2017 δεν θα ξεπεράσουν σύμφωνα με την εγκύκλιο τα 183 εκατ. ευρώ με τις συνολικές δαπάνες να διαμορφώνονται σε 4,384 δισ. ευρώ από 4,201 δισ. ευρώ που θα κινηθούν τον φετινό χρόνο.

Μεγάλοι «κερδισμένοι» με βάση τα νέα όρια των δαπανών είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αμύνης, ο προϋπολογισμός των οποίων αυξάνει κατά 500 εκατ. ευρώ το 2017. Το μόνο «πλήγμα» το οποίο υφίσταται το υπουργείο Άμυνας είναι στις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 μειώνονται κατά 141 εκατ. ευρώ, στα 457 εκατ. ευρώ.

Και ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας οι πιστώσεις του οποίου για τον επόμενο χρόνο είναι αυξημένες κατά 308 εκατ. ευρώ στα 12,455 δις. ευρώ. Από την ανάλυση των δαπανών του υπουργείου ξεχωρίζουν οι μεγάλες περικοπές στο κονδύλι για τις συντάξεις όπως είχε προδιαγράψει άλλωστε το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έχει ήδη ψηφιστεί και στοχεύει σε μία εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δις. ευρώ ( 1% του ΑΕΠ) μέσα στην επόμενη τριετία.

Στους μεγάλους «χαμένους» είναι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών, αφού τα κονδύλια τα οποία θα λάβουν το 2017 θα είναι μειωμένα κατά 267 εκατ. ευρώ και 245 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε σχέση με το 2016.

Από την εγκύκλιο προκύπτει ακόμη ότι ο νέος προϋπολογισμός μπορεί να παίρνει «ανάσα» από τους τόκους οι οποίοι μειώνονται κατά 254 εκατ. ευρώ πλην όμως αυξάνονται οι προβλέψεις στο μέτωπο των καταπτώσεων για δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Για το 2017 προβλέπονται πληρωμές 810 εκατ. ευρώ για καταπτώσεις εγγυήσεων.

Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 55,775 διs. ευρώ από 55,603 διs. ευρώ φέτος ενώ για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός (385 εκατ. ευρώ) για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία από το 2017 καθίσταται Ανεξάρτητη Αρχή. Ποσό 60 εκατ. ευρώ από το νέο προϋπολογισμό θα διατεθεί προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα από το τρίτο δάνειο που έλαβε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με την εγκύκλιο δίνονται οι κατευθύνσεις και καθορίζονται τα όρια δαπανών και οι στόχοι που θα πρέπει αυστηρά να τηρήσουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνιο.

Tονίζεται στην εγκύκλιο η ορθή διαχείριση αυτών των πιστώσεων και δη στα όρια που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο μετά τη νέα συμφωνία μες τους δανειστές. Οι φορείς έχουν προθεσμία μέχρι τέλος Ιουλίου προκειμένου να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο τα σχέδια των προϋπολογισμών τους στα οποία θα αποτυπώνεται η κατανομή αυτών των δαπανών με βάση το «πλαφόν» που τους έχει τεθεί.