Σχέδιο προϋπολογισμό με δύο σενάρια για τις συντάξεις κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, κερδίζοντας χρόνο και ηρεμία για δεκαπέντε ημέρες, οπότε και θα κριθεί το ζήτημα.
«Σήμερα η ελληνική πλευρά παρουσίασε το Προσχέδιο με τους δικούς της κοινοβουλευτικούς κανόνες, με δύο εκδοχές. Στις 15 του μήνα περιμένουμε ένα (a) Σχέδιο Προϋπολογισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αν και κράτησε μια επιφύλαξη συμπληρώνοντας: «αλλά δεν μπορώ να προβλέψω τι θα μας σταλεί».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις. Το επιχείρημα που έχει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων είναι η αναγνώριση πως το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο.
Όσον αφορά στις συντάξεις, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».
Προστίθεται πάντως ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Αναλόγως με την τύχη που θα έχει το μέτρο που αφορά στις συντάξεις, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019 (εφόσον η περικοπή δεν υλοποιηθεί), ενώ εάν τελικά περικοπούν προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.
Κατά την ίδια πηγή το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω των ακόλουθων μέτρων:
Από την πλευρά των εσόδων:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,
- Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και
-Σ ταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
Από την πλευρά των δαπανών το προσχέδιο προβλέπει:
- την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,
- την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια
- την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
- την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»