Παρασκηνιακή πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο στην αξιολόγηση έχουν αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο πλαίσιο αυτό, λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη, με στόχο να αναζητηθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού ικανοποιητική για όλες τις πλευρές.
Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν συνάντηση σε επίπεδο θεσμών με συμμετοχή και της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται να συμμετέχουν ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μάρκο Μπούτι, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ενώ από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο την Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί μία μέρα πριν το Euroworking Group, όπου δεν αναμένονται σοβαρές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η επιδίωξη στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που να περιλαμβάνει τόσο παραχωρήσεις από τη γερμανική πλευρά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και προθεσμοθετημένα μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας, που δεν θα ξεπερνούν τα όρια πολιτικής αντοχής της κυβέρνησης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν λίγες ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Στην καλύτερη περίπτωση, θα ληφθεί απόφαση επιστροφής των θεσμών, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση κάποια στιγμή τον Μάρτιο.
Η διαφορετική προσέγγιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό ζήτημα έγινε ξεκάθαρη χθες, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ. Εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του για τη «σκληρότητα» των προτάσεων της έκθεσης, παρότι, όπως επισήμανε και το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη χαρακτήρισε ξεπερασμένες τις εν λόγω εκτιμήσεις, καθώς δεν έχει υπολογιστεί σε αυτές η πρόσφατη ανάπτυξη, όπως ανέφερε.
Στη συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ήταν ξεκάθαρη η διαφορά των «στρατοπέδων» –ίσως πρώτη φορά τόσο έντονα όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι– με την ευρωπαϊκή πλευρά (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία) να υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης από την τελευταία πρόβλεψη δεν δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειαστεί η ομάδα αξιωματούχων που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα (Π. Τόμσεν, Ν. Βελκουλέσκου) να εξηγήσει πιο αναλυτικά από πού προκύπτουν οι υπολογισμοί, χωρίς όμως να πείθει τους Ευρωπαίους.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα». Αυτό που ξεκαθαρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως πέρα από περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επικριτικός προς το ΔΝΤ ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Σε επιστολή του προς το Ταμείο επισημαίνει ότι η έκθεση αδικεί την πρόοδο που έχει γίνει στις μεταρρυθμίσεις, θεωρεί αδικαιολόγητη την αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης του Ταμείου για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1% και ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μεγεθών το 2016.
Πηγή: Καθημερινή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από σήμερα πιστώνεται η κάρτα σίτισης
Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο
ΚΑΙΡΟΣ 8/2/2017: Βροχές και καταιγίδες
Κατερίνη: Νεκρή 9χρονη ύστερα από φωτιά σε διαμέρισμα - Διασωληνωμένη η 46χρονη μητέρα της