Ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης της ανεργίας τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Θα πρόκειται για ειδικά προγράμματα απασχόλησης με στόχο σε βάθος χρόνου να βρουν δουλειά 300 χιλιάδες άνεργοι και θα κοστίσει περί τα 3 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αφορά στην περίοδο 2018-2020 και θα δοθεί βάρος στην απασχόληση ατόμων που βρίσκονται στην ανεργία για περισσότερα από πέντε χρόνια, άτομα που είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη, αλλά και νέους επιστήμονες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους.
Θα υπάρξουν δράσεις για προσλήψεις 100.000 ανέργων μέσα στο 2018 και άλλων 150.000 ανέργων κάθε χρόνο για τα έτη 2019 και 2020.
Το πρόγραμμα έχει ήδη παρουσιαστεί στους δανειστές και αφορά σε περίπου 55.000 ανέργους ηλικίας 22 ως 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα, αλλά και περίπου 175.000 άτομα που δεν έχουν δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο στόχος είναι διπλός. Απ' τη μια η μείωση των ποσοστών ανεργίας και από την άλλη η ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς οι νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν περισσότερα έσοδα.
Μέρος του σχεδίου είναι η κατάρτιση των ανέργων ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες για να βρουν δουλειά όταν έρθει η ανάπτυξη. Το πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων πιθανότατα θα τρέξει με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (υποστήριξη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) .
Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλει καη επαγγελματική πιστοποίηση των προσόντων αλλά και η επανακατάρτιση βάσει των αναγκών της αγοράς εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της politico η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό συγκεκριμένο ποσό.
Το δημοσίευμα επικαλείται και δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας, ο οποίος αναφέρει ότι «η Αθήνα ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία».