Μπορεί ο Πολ Τομσεν να παραδέχθηκε, αυτή την φορά, το λάθος του ΔΝΤ με τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, αλλά παράλληλα φρόντισε να κρατήσει μετέωρο το ενδέχομενο συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα και «πάγωσε» τις ελληνικές προσδοκίες για ανάκαμψη της χώρας.
Θέλοντας μάλλον να προετοιμάσει την Ελλάδα για αρκετά χρόνια ακόμα λιτότητας και επιτροπείας, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ προανήγγειλε και την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως «Θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα» και συμπλήρωσε πως «γνωρίζουμε ότι εάν πιέσουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί θα επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι».
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τόσο για το θέμα του όσο και για το έως πότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει 3,5%, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, ενώ επέμεινε ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά όπως διευκρίνισε, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.
Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.
Τι ζητάει το ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό Πρόγραμμα
Ο Πολ Τόμσεν τόνισε πως το Ταμείο έχει 2 απαιτήσεις για να συμμετάσχει στο ελληνικό Πρόγραμμα σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.
«Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» σημείωσε ο Πολ Τόμσεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τομσεν: Κάναμε λάθος για το πλεόνασμα ωστόσο δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα