Ένα πολύπλευρο παζάρι αναμένεται να διεξαχθεί τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του Eurogroup της 9ης Μαΐου γύρω από τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής εξομάλυνσης, τον λεγόμενο «Κόφτη δαπανών».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τους δεν θα αρκεστεί απλώς στο να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του και γενικότερα τους θεσμούς για τον προτεινόμενο από την Αθήνα μηχανισμό αλλά θα επιχειρήσει επιπλέον να τους πείσει ότι είναι η μοναδική λύση αντιμετώπισης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού αφού το ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει την ψήφιση μέτρων υπό αίρεση. Και δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση είναι αντίθετη με την κατάθεση στη βουλή πακέτου μέτρων υπό αίρεση σε περίπτωση απόκλισης τους στόχου για επίτευξη πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% το 2018, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίοι επιμένουν στο σενάριο των πρόσθετων –υπό αίρεση- μέτρων. Κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Eurogroup της 9ης Μαΐου απλώς θα γεφυρώσει αυτήν την διαφορά και ως εκ τούτου η επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση τςη αξιολόγησης θα μεταφερθεί σε επόμενο Euogroup μέσα στον Μάιο.
Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να ψηφιστεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, και όποτε εμφανίζονται αποκλίσεις, να τίθεται σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός (ενδεχομένως και εντός 15ημέρου) μέτρα τα οποία θα έχουν προσυμφωνηθεί σε γενικές γραμμές –αλλά με την τελική επιλογή των συγκεκριμένων ανά περίπτωση μέτρων να ανήκει στη Αθήνα- με τους θεσμούς, και θα περιλαμβάνουν κατά βάση μείωση δαπανών στα υπουργεία, ίση για συγκεκριμένους κωδικούς εξόδων.
Παραμένει υπό σκέψη εάν ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα περιλαμβάνει και φορολογικά μέτρα, με το ΔΝΤ να έχει θέσει ήδη ζήτημα αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 25% γοα τον κανονικό, από 13% σε 14% για τον μειωμένο και αύξηση ή και κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 7%.
Στο «παζάρεμα» μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα μπουν ακόμη το εάν τα μέτρα θα προέρχονται από ειδική λίστα κατά συμφωνημένη εκ των προτέρων σειρά προτεραιότητας μέτρων ή θα παραμένει στο ευχέρεια της Αθήνας να αποφασίζει από ποιους κωδικούς θα κόβονται δαπάνες καθώς και το ποιά άλλα μέτρα αν χρειαστεί θα εφαρμοσθούν.
Ένα ακόμη σημείο παζαρέματος είναι το εάν το ΔΝΤ θα επιμείνει όπως αναμένεται στο να έχει τον πρώτο λόγο στις προβλέψεις απόδοσης των προτεινόμενων μέτρων με προφανή την έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους του στην ελληνική πλευρά να κοστολογήσει» τα εν λόγω μέτρα και την απόδοσή τους στα δημόσια οικονομικά.
Μια πρώτη συζήτηση πάντως θα γίνει στην συνάντηση στην οποία αναμένεται να έχουν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν και τους επικεφαλής των δανειστών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να προλειάνουν το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Σχετικά θέματα:
Προετοιμασία για Eurogroup, διαπραγμάτευση και αξιολόγηση
«Παζάρεμα» για τον κόφτη δαπανών
Eurogroup: Χαμηλά ο πήχης για συμφωνία στις 9 Μαϊου
Η «μεγάλη» εβδομάδα της διαπραγμάτευσης - Κρίνονται τα «προληπτικά» μέτρα