Γόνιμη ευελπιστεί η κυβέρνηση να αποβεί η τρίτη κατά σειρά ολονυκτία διαπραγμάτευση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών προκειμένου οι εκπρόσωποι των τελευταίων να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, με κάποια χειροπιαστή πρόοδο –έστω και κατ' αρχήν συμφωνία- στις αποσκευές τους. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό στις δύο ολονύχτιες συζητήσεις που έλαβαν χώρα η μία το Σάββατο και η δεύτερη την Κυριακή.
Η Αθήνα ελπίζει πως ακόμη και αν στις αποσκευές του το κουαρτέτο δεν φύγει με συμφωνία θα πρέπει να φύγει με ένα κείμενο προτάσεων πριν την σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 με 17 Απριλίου.
Η νύχτα προβλέπεται μακρά και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κόκκινα δάνεια και ειδικά το επίμαχο ζήτημα του ασφαλιστικού με το ραντεβού μεταξύ δανειστών και Γ. Κατρούγκαλου να οριστικοποιήθηκε λίγη ώρα πριν αρχίσει η νέα μαραθώνια συνάντηση, δείγμα πως τα δύο μέρη θεώρησαν δυνατή μια μερική έστω γεφύρωση του χάσματος.
Μάλιστα, ο Γ.Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς,. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στην προηγούμενη συνάντηση της Κυριακής ΔΝΤ και Ευρωπαίοι απέρριψαν την ελληνική πρόταση για κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, μέσω πακέτου που θα περιελάμβανε μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας, των ταμείων ζητώντας να προέλθει ολόκληρο το ποσό από την μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Αρμόδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια μερική συμφωνία και ζητούμενο είναι να αποβεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία για να διευκρινίσει ότι υπάρχει το απαιτούμενο γενικότερο κλίμα αναζήτησης συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα για το δημοσιονομικό. Γεγονός πάντως είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει χτίσει γέφυρες για την ανεύρεση κοινού τόπου έως τις 15 Απριλίου στην Εαρινή Σύνοδο και οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια υποχώρησης για τις επικουρικές συντάξεις.
Ενθαρρυντική χαρακτηρίστηκε η σύγκλιση στα κόκκινα δάνεια καθώς αυτή αφορά στην προστασία από την πώληση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σε funds έως τους πρώτους μήνες του 2018.
Την ίδια ώρα, ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, με την Αθήνα να θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου όχι κάτω από τα 9.100 ευρώ και ενώ πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ και συγκεκριμένα στις 8.180 ευρώ.
Στο μεταξύ, η Αθήνα επιχειρεί να αφήσει εκτός ατζέντας την αποκρατικοποίηση των υπολοίπων -πλην ΔΕΣΦΑ- ενεργειακών εταιρειών των οποίων οι μετοχές έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και ενώ ετέθη από τους δανειστές ζήτημα παραχώρησης των μεριδίων που κατέχει το Δημόσιο σε ΕΛΠΕ (35%) και ΔΕΠΑ (65%) καθώς και για το 17% της ΔΕΗ. Όπως έκανε γνωστό προσερχόμενος στο Χίλτον ενόψει της συνάντησης με τους θεσμούς για τα ενεργειακά θέματα ο Π. ΣΚουρλέτης «θα υπάρξει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση εφόσον οι δανειστές επιμείνουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών».
Ο διάλογος στην ουσία πραγματοποιείται επί δύο κειμένων, ενός με τους Ευρωπαίους που εκτιμούν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ύψους 3% του ΑΕΠ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ενός με το ΔΝΤ που επιμένει στις σκληρές εκτιμήσεις του για δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων ίση με 2,5%, κάτι που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 άρα και για ανάγκη δραστικών μέτρων για το χρέος. Βέβαια, δεν αποκλείεται τα δύο κείμενα να συμπτυχθούν σ ε ένα κείμενο με ξεχωριστές τις εκτιμήσεις των θεσμών για την απόδοση των μέτρων.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων κρίνεται ως θετική η παρέμβαση του επιτρόπου για τα δημοσιονομικά Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ό στόχος είναι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή ως το τέλος της εβδομάδας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γύρω στο Πάσχα". Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «Με το ΔΝΤ έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Το να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα, θα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο", ανέφερε τονίζοντας υπογραμμίζοντας πως "είναι αναπόφευκτη η σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση μας για το χρέος".
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κομισιόν: "Βλέπει" πρόοδο - Eπιμένει για πλεόνασμα 3,5%
Λαγκάρντ: Κάναμε δύο λάθη στο ελληνικό πρόβλημα
Χωρίς «λευκό καπνό» οι ολονύχτιες συνομιλίες κυβέρνησης - θεσμών
Κλειδώνουν οι ανατιμήσεις εως και ένα ευρώ στα τσιγάρα
Εσπευσμένα στο Χίλτον τα ξημερώματα ο Γιάννης Στουρνάρας!
Αλ. Τσίπρας: «Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας»