O Σόιμπλε κόβει τις προσδοκίες Τσίπρα: Δεν θα δεχτούμε μείωση χρέους

 
Ανένδοτος ο Σοίμπλε, ψαλιδίζει τις προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας κι ενώ το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη νόμος του κράτους εδώ και μερικά 24ωρα

Ενημερώθηκε: 20/05/17 - 13:47

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ: Σκληρή στάση από τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ψαλιδίζει τις προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα λίγα μόλις 24ωρα μετά την ψηφοφορία για το άγριο τέταρτο μνημόνιο.

Το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση του ελληνικού χρέους στην παρούσα φάση, ψαλιδίζοντας τις ελληνικές προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας.

«Η Γερμανία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μιλώντας στην Bild. Επίσης, απέκλεισε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Αλλωστε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε φροντίσει από την Παρασκευή να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών, όταν ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως στη συνάντηση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν με λεπτομέρεια τα όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας όμως «δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα για μια συνολική συμφωνία».


Είχε προειδοποιήσει ο γερμανικός Τύπος 


Μόλις σήμερα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει και προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», αναφέρει ακόμη η FAZ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Τα δύο σενάρια


«Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ.

Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%», αναφέρει.

Πίσω από τα διαφορετικά σενάρια, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και για την ικανότητα της χώρας να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις.

«Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στην τελευταία έκθεσή του καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν. Η Αθήνα ως τώρα συχνά έχει επικυρώσει νομοθετικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις έχει εφαρμόσει στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μάλλον ζοφερές, και το ΔΝΤ ζητά έτσι ελάφρυνση χρέους», συνεχίζει η FAZ.

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει σημειώνοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου είναι η «τελευταία θυσία», που αναμένεται να εισφέρει στον δημόσιο προϋπολογισμό 5 δισ. ετησίως. «Αυτή ήταν και η απαίτηση του ΔΝΤ». Εάν βέβαια επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια των Ευρωπαίων η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2018 με 2020 και στη συνέχεια να αποδώσει μέρος των πλεονασμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις ή φορολογικές δαπάνες. Στο μεταξύ, σίγουρο είναι επίσης ότι η διελκυστίνδα για την πίστωση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κοστίζει για την ώρα στην πραγματική οικονομία, σημειώνει η FAZ.

Γερμανική επιστολή στην Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Το Spiegel από την άλλη αναφέρεται σε επιστολή προς την Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ.

«Το γερμανικό υπ. Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

«Είναι παράλογο, βοήθεια δισ. ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων», σημειώνει το Der Spiegel, σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα για την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας, υπενθυμίζοντας τέλος ότι «τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση».

Σχετικά Θέματα:

Γερμανικός Τύπος: Ποια ελάφρυνση χρέους...ας εφαρμοστούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν

Λαγκάρντ προς δανειστές: Άμεσα συμφωνία για το χρέος ώστε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα

Με 153 «ναι» το άγριο 4ο μνημόνιο νόμος του Κράτους

DW: Ισχυρή πολιτική βούληση για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Πέταξε το γάντι ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Αναμένουμε και δικαιούμαστε ρύθμιση του χρέους