Στον απόηχο των διαρροών για πακέτο πρόσθετων μέτρων μεταξύ 2,7 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ εάν σημειωθούν δημοσιονομικές αποκλίσεις έως το 2018, με την κυβέρνηση να πιέζεται ασφυκτικά να βάλει την υπογραφή της για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπής κύριων συντάξεων στο ενδεχόμενο τέτοιων αποκλίσεων, ξαναρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Μάλιστα, η σημερινή πρώτη ημέρα των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων, καθώς οι οι συζητήσεις και με το Διεθνές Νομσματικό Ταμείο θα ξεκινήσουν αύριο.
Κύριο ζητούμενο της Αθήνας είναι η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (το λεγόμενο "staff level agreement") έως την ερχόμενη Παρασκευή, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία θα συνέλθει στο Άμστερνταμ το eurogroup. Την προηγουμένη -ή και την ίδια ημέρα- αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος με πιθανότερο σενάριο να κατατεθεί την Πέμπτη το ασφαλιστικό (ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν από την Eurostat τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας για το 2015) και την Παρασκευή το φορολογικό.
Η πρόταση για πρόσθετα "αναγκαία" μέτρα 2,7 με 3,6 δισ. ευρώ ή 1,5% με 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) που προβλέπουν Αθήνα και Ευρωπαίοι, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από την κυβέρνηση, πηγές της οποίας καθιστούν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κομμάτι της τρέχουσας αξιολόγησης, αλλά αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην συζήτηση που θα ανοίξει όχι απλώς μετά την αξιολόγηση, αλλά παράλληλα και με την συζήτηση για το χρέος.
Στο μεταξύ, κατά την χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε η διαπραγμάτευση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει για τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε πως όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις και πως αυτά τα οικονομικά μεγέθη αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες κατά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για το 2015.
"Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος" κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για την συζήτηση στην Ουάσιγκτον, ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Ως "σημαντικότερη σύγκλιση" κατέγραφαν την "επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα". Ως σημαντικότερη διαφορά, σημείωναν αυτή "ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018". Επίσης, επέκριναν τη στάση της Γερμανίας να θεωρεί ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, την οποία το Ταμείο ζήτησε επανειλημμένως στην Ουάσιγκτον. Στα θετικά της Ουάσιγκτον, οι ίδιες πηγές περιλάμβαναν την κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Σχολίασαν πάντως πως καθώς πλησιάζουμε το eurogroup της Παρασκευής θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν υπογραμμίζοντας ότι είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. "Δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες" υπογράμμιζαν.
Αυτό όμως που σε όλους τους τόνους καθιστούσαν σαφές ήταν πως μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα, που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εδεν καλύψει η Ελλάδατο τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018" Υπογράμμιζαν, δε, πως η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Υπογράμμισαν ακόμη ότι πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα συζητηθεί οτιδήποτε αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και βέβαια η πρόταση για τα πρόσθετα μέτρα έως 3,6 δισ. ευρώ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε την Ελλάδα όπως και το ΔΝΤ
Λαγκάρντ: "Το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο"
Το Βερολίνο θέλει συμφωνία ως το Πάσχα, και θεωρεί απαραίτητο το ΔΝΤ