Οι φόροι «τρώνε» τα υπόλοιπα των καταθέσεων ενώ το «φρέσκο» χρήμα που επέστρεψε σταδιακά από το περασμένο καλοκαίρι στις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι ελεύθερο περιορισμών, λόγω της αβεβαιότητας «φεύγει» και πάλι για τράπεζες του εξωτερικού.
Αποτέλεσμα είναι το τραπεζικό σύστημα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου να μετράει απώλειες της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς «χάνει» περίπου το 30% των καταθέσεων που προσέλκυσε ως «νέο χρήμα» το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρυσι οι τράπεζες κατέγραψαν αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 4,2 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπά τους αυξάνονταν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου κατά 770 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο το μήνα). Και στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν χρήματα που παρέμεναν αποθησαυρισμένα σε στρώματα και θυρίδες.
Όμως η επιστροφή των καταθέσεων ανακόπηκε καθώς επανήλθαν και πάλι στο προσκήνιο η αβεβαιότητα σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι συζητήσεις περί Grexit και δραχμής όπως λέει χαρακτηριστικά στο Έθνος υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας επισημαίνοντας ότι: «Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υπήρχε μια σταθερή τάση επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες. Ήταν χρήματα που κρύβονταν σε στρώματα και θυρίδες. Η τάση αυτή ανακόπηκε μόλις άρχισαν τα προβλήματα στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Και τον Ιανουάριο δεν μπήκαν νέες καταθέσεις στο σύστημα, αντίθετα το λεγόμενο "νέο χρήμα" έφυγε».
Μάλιστα όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές τον Ιανουάριο ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής δεν καταθέτουν το σύνολο των εισπράξεων αλλά προτιμούν να το φυλάσσουν σε θυρίδες και χρηματοκιβώτια. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη το 30% του «φρέσκου» χρήματος που είχε μπει στα γκισέ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 κατευθύνεται και πάλι σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν αυτές τις καταθέσεις του νέου χρήματος τις πριμοδότησαν με επιτόκια της τάξης του 1% όταν τα επιτόκια για το «παλαιό» χρήμα ήταν χαμηλότερο του 0,5%.
Παράλληλα ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμές δανείων, καθώς η πρόωρη ολική ή μερική αποπληρωμή επιτράπηκε τον περασμένο Ιούλιο ταυτόχρονα με την απελευθέρωση από περιορισμούς του «νέου» χρήματος.
Την ίδια ώρα οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές «ροκανίζουν» τα συρρικνωμένα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πηγή: Έθνος
Σχετικά Θέματα:
Εν αναμονή του νόμου για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών οι επιχειρήσεις