Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στις επενδύσεις στη δημόσια υγεία και την προστασία θέσεων εργασίας και εταιριών και να ανησυχήσουν αργότερα για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια αλλαγή από τις συνήθεις εκκλήσεις της για συνετές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.
Στις ετήσιες συστάσεις της προς τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει την προσέγγισή της στην οικονομική ανάκαμψη μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, θα διευρυνθεί φέτος πολύ πέρα από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ για 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που αυτή τη χρονιά αναμένεται να καταγράψουν βαθιά ύφεση. Το δημόσιο χρέος επίσης πρόκειται να εκτοξευθεί, παραβιάζοντας το συνηθισμένο προαπαιτούμενο της ΕΕ για μείωσή του.
«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: χρειάζεται να υπάρχει μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση σε όλα τα κράτη-μέλη και συνιστούμε σε όλα να κράτη-μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, να συντηρήσουν την οικονομία και να στηρίξουν την επακόλουθη ανάκαμψη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να θυσιάζουν τις επενδύσεις. «Θα είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγει κάποιος να κάνει τα λάθη του παρελθόντος: στη δημοσιονομική εξυγίανση προ 10 ετών, οι επενδύσεις ήταν το πρώτο θύμα. Το να επαναληφθεί αυτή η προσέγγιση θα ήταν σαν να θυσιάζουμε τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητές μας», δήλωσε.
Ο Τζεντιλόνι κάλεσε τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης στην προτεραιότητα της ΕΕ για μια μετάβαση σε μια ‘πράσινη’ και ψηφιακή οικονομία και για διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.