Έρχονται τα δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα για ιδιώτες και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να λάβουν χρηματοδότηση από τις παραδοσιακές τράπεζες

 
Έρχονται τα δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα για ιδιώτες και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να λάβουν χρηματοδότηση από τις παραδοσιακές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 05/11/23 - 23:42

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, δεδομένης της μειωμένης ζήτησης για δάνεια λόγω των υψηλών επιτοκίων, παρατηρήσαμε τον Σεπτέμβριο μια μικρή αύξηση -θα την χαρακτηρίζαμε περισσότερο συμβολική- των επιτοκίων καταθέσεων και μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για νέες καταθέσεις αυξήθηκε στο 0,43% από 0,39% τον Αύγουστο, ενώ το επιτόκιο για νέα δάνεια μειώθηκε στο 6,15% από 6,33% τον Αύγουστο.

Η ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων-δανείων εξακολουθεί παρόλα αυτά να είναι μεγάλη, γεγονός που αποθαρρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να τοποθετούν τα χρήματα τους σε  καταθέσεις κλειστού τύπου, την στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι επιλογές για τοποθέτηση των χρημάτων τους σε εναλλακτικές επενδύσεις, με θελκτικότερες αποδόσεις.  

Όσον αφορά τα δάνεια, η μειωμένη όρεξη που παρατηρούμε οφείλεται κυρίως στα υψηλά επιτόκια και στο γεγονός ότι ορισμένοι γνωρίζουν πως δεν θα λάβουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες λόγω αυστηρών κριτηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχε ανακοινωθεί και στη ΔΕΘ, προγραμματίζεται η σύσταση ειδικών φορέων για την παροχή ρευστότητας. Στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και δυσκολεύονται λόγω των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, καθώς και σε όσους βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες του thepressroom.gr, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. 

Η δημιουργία ειδικού φορέα για την παροχή δανείων, έχει δυνητικά οφέλη που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικονομία και τους δανειολήπτες.

Ο ειδικός φορέας μπορεί να παράσχει ρευστότητα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που  δυσκολεύονται να λάβουν χρηματοδότηση από τις παραδοσιακές τράπεζες λόγω αυστηρών κριτηρίων. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση σε κεφάλαια για νέες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Η δημιουργία ενός ειδικού φορέα για τη χορήγηση δανείων, μπορεί επί πλέον να επιτρέψει την αναχρηματοδότηση προβληματικών δανείων, ανοίγοντας ουσιαστικά την πρόσβαση ξανά στο τραπεζικό σύστημα.

Περαιτέρω ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η ύπαρξη φορέα που προσφέρει δάνεια, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων , βελτίωση των όρων δανεισμού, να ωθήσει ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα να αναβαθμίσει το επίπεδο της πιστωτικής ανάλυσης και εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και των μελετών σκοπιμότητας των επενδυτικών προγραμμάτων και να βελτιώσει γενικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τους όρους των δανείων τους, προκειμένου αφ’ ενός να παραμείνουν οι χρηματοπιστωτικοί φορείς ανταγωνιστικοί, και αφ’ ετέρου να συμβάλλουν δραστικά σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ